Protopopiatul Strehaia

34. Strehaia - Sf. Cuv. Parascheva

biserica strehaia

 

Parohie incluzând comuna, iar din 1921 orașul Strehaia, aflată sub ascultarea canonică a Episcopiei Râmnicului Noul Severin până în 1939 și în anii 1945-1949, apoi sub cea a Mitropoliei Olteniei (în anii 1939-1945 și 1949-2003) prin circa a II-a cu reședința la Strehaia a Protoieriei județului Mehedinți (din 1922), devenită ulterior Protoieria Strehaia. Din 2004, este în jurisdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei prin intermediul aceleiași protoierii. La recensământul din 2011, orașul Strehaia avea 6783 de locuitori (3339 masculin, 3444 feminin; 5077 români, 1078 romi, 8 maghiari, 619 informație nedisponibilă; 6089 creștini ortodocși, 4 romano-catolici, 52 penticostali, 13 baptiști, 396 informație nedisponibilă).

 


Hram Mănăstire: Sf. Treime (biserica); cod MH-II-a-A-10406 (mănăstirea), MH-II-m-A-10406.01 (biserica), MH-II-m-A-10406.02 (beciurile palatului domnesc), MH-II-m-A-10406.03 (turnul clopotniță), MH-II-m-A-10406.04 (zidul de incintă).

Hram biserica parohială: Sfânta Cuvioasa Parascheva; biserica nu întrunește condițiile pentru a fi considerată monument istoric.


 

pr ion irinel troaca  

Preot paroh Ion-Irinel Troacă

  • hirotonit preot la 23 noiembrie 1996,
  • studii superioare,
  • grad preoțesc I,
  • iconom stavrofor.

Tel.: 0751/294.019;

e-mail:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

prc cristian ionut girnita  

Preot slujitor Cristian-Ionuț Gîrniță

Tel.:0769/853.950;

e-mail:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

 


 

Orașul Strehaia este situat în partea de est a judeţului, în zona văii Motrului, pe drumul european Timişoara - Drobeta - Turnu Severin - Bucureşti. E înconjurat de dealuri (Strehaia, Slătinicu, Cearângul şi altele spre nord-vest), teritoriul său fiind udat de apa leneşă a Cotoruii la nord-est şi de cea a Huşniţei pe liziera de sud. Ca sat, este atestat documentar în: 1589 (menţionat între satele Craioveştilor, întărit de Mihnea Turcitul Voievod lui Nica, al doilea postelnic şi soţiei sale Maria, strănepoata postelnicului Radu Craiovescu).

În partea locului, se consideră, totalmente eronat și nefundamentat științific, că numele orașului vine de la cuvântul “strehˮ, care ar însemna străin, pentru că în vechime aici ar fi fost o zonă neumblată de străini și chiar de piciorul omului. Se invocă și sintagma ˮStrugal“, o expresie considerată, firește, nesigură.

Biserica parohială s-a construit începând cu anul 1935, pe un teren donat de Primăria orașului Strehaia. Până în anul 1940 s-au executat lucrările de zidire din piatră și cărămidă și s-a acoperit cu tablă. După întreruperea provocată de război, în 1955  lucrările au fost reluate cu tencuielile exterioare și interioare și de tâmplărie. Pictorul Emil Ivănescu a executat, totodată, pictura, în frescă. Ctitorii principali ai bisericii au fost enoriașii orașului și ai satelor învecinate. Sub aspect arhitectural, biserica a fost clădită după planul întocmit de arhitectul State Baloșin, originar din comuna Padeș și autorul multor proiecte închinate județului Mehedinți, în cruce treflată, cu 7 turle și cu 3 intrări. La zidărie s-au folosit piatră și cărămidă, iar la acoperiș tablă. Dimensiunile bisericii: L – 25 m, l – 14 m, suprafață ocupată 350 m.p. Realizată în cruce, biserica are o cupolă/turlă centrală deasupra naosului, mărginită de o parte și de alta de alte 4 turle mai mici. Pe zidul din față al bisericii au fost amplasate încă 2 turle, de mărime mijlocie, comparativ cu celelalte cinci. Biserica este prevăzută și cu un amvon suspendat, de unde probabil în trecut preoții rosteau predicile. Fapt oarecum particular, altarul nu este lucrat în lemn, ci de zid.

Cât privește pictura, aceasta a fost executată în stil neobizantin, în anul 1958. Scenele mai semnificative îl înfățișează pe Iisus Hristos Pantocrator, apoi pe cei patru evangheliști plasați în cele patru colțuri ale naosului și diferite secvențe din viața Mântuitorului. O imagine rar întâlnită reprezintă biserica văzută din lateral, pictată în miniatură deasupra ușii de la intrarea principală.

Începând cu anul 2012, au fost începute lucrările de renovare și înlocuire a tablei de zinc cu tablă de cupru, de renovare exterioară, schimbarea tâmplăriei de lemn, repictarea pridvorului, spălarea picturii de pe catapeteasmă, amplasarea pe tâmpla bisericii a unei icoane cu Sfânta Cuvioasă Parascheva, renovarea scărilor de la intrare etc. Lucrările de renovare și întreținere vor continua. 

 

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl youtube