Protopopiatul Strehaia

26. Peri - Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil

biserica peri

 

Parohia Peri este situată în partea centrală a Județului Mehedinți, în Comuna Husnicioara, Sat Peri.


Hram Sfinţii Arh. Mihail şi Gavriil;


 

pr valentin bebe mosurlea  

Preot paroh Valentin-Bebe Moșurlea

Tel.:0773/813.690

 

 


 

În 1778 exista aici o biserică de lemn[1]. Conform Catagrafiei Episcopiei Râmnicului pe anul 1845, în plasa Ocolu Cerneți încă mai exista biserica aceasta de lemn[2].

Biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a început să fie construită începând cu anul 1906 când s-a stricat fosta biserică. Construcția a durat până în anul 1915, luna aprilie,  ziua 30. În această zi a fost sfințită de către P.S. Episcop al Râmnicului și Noului Severin și dată cultului divin. A fost reparată la turlă în anul 1928 când a fost traznită. Reparații la temelie și exterior s-au făcut în anii 1940 și 1953. Biserica a fost resfințită în ziua de 4 octombrie 1970 de către P.S. Episcop Pavel Șarpe de la Curtea de Argeș, delegat al Î.P.S. Firmilian, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei. [PISANIE]. E nedescifrabilă datorită deteriorării și a vitregiilor vremii. [ARHITECTURA, PLAN, DIMENSIUNI, MATERIALE DE CONSTRUCȚIE]. Clădirea este impunătoare, mare și are formă de cruce, fiind situată în mijlocul satului. [PICTURA]. Pictura a fost în stilul renascentist făcută de pictorul Ștefan Dumitrescu –Craiova. Lucrări de restaurare a picturii s-au făcut între anii 1969-1970 de către pictorul Nicolae Bălășescu. [ANEXE]. În curtea bisericii se află o clopotniță veche și câteva cruci vechi. [OBIECTE VECHI DE CULT. MANUSCRISE ȘI CĂRȚI VECHI]. În biserică se găsesc câteva Mineie vechi în limba chirilică din sec. XIX.  [POMELNICE ȘI ALTE ÎNSCRIERI SAU INSCRIPȚII]. Nu este cazul. [ȘIRUL PREOȚILOR SLUJITORI]. În biserica actuală a slujit Pr. M. Erceanu (1915-1930), Panduru Nicolae (1930-1978), N. Ardeleanu (???-???), Drăghici Sorin (???-???), Roateș Ștefan (???-???) și Moșurlea Valentin-Bebe (2004-prezent). [CÂNTĂREȚI ȘI EPITROPI DE SEAMĂ]. Nu se cunosc.

CIMITIRELE. Parohia are două cimitire situate într-o parte și alta a satului.

ACTIVITĂȚI CULTURALE ȘI  FILANTROPICE  ÎN TRECUT.  Nu se cunosc.

PROFILUL ACTUAL AL PAROHIEI. [ACTIVITĂȚI PASTORAL-MISIONARE, CULTURALE, EDITORIALE, FILANTROPICE, CATEHETICE]. Astăzi accentul cade pe predică și cateheză, pe sprijinirea unor familii nevoiașe cu ocazia marilor sărbători creștine. Parohia are 194 de familii conform Tabel ORD. NR. 66/2014 de la Protoieria Dr. Tr. Severin Sud II.

DATE DE CONTACT PAROHIE. [HRAM]. „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. [ADRESA]. Parohia Peri, Com. Husnicioara, Sat Peri, 227259, Jud, Mehedinți. [OFICIUL PAROHIAL]. Nu are telefon și site oficial.

    

 

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl youtube