Protopopiatul Drobeta

46. Sf. Ilie Tesviteanul

biserica ilie tesviteanul

 

Parohie înființată în anul 1991 în cartierul Crihala al municipiului Drobeta-Turnu Severin pentru circa 8.500 de locuitori (3.000 apartamente și 700 de garsoniere). Este arondată Protoieriei Drobeta-Turnu Severin din Episcopia Severinului și Strehaiei.

 


Hram Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul; biserica nu întrunește condițiile pentru a fi considerată monument istoric.


 

pr gheorghe ghinea  

Preot paroh, Ghinea Gheorghe

 

Tel.: 0745/429.376;

e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

pr stelian alin dumitru  

Preot slujitor, Dumitru Stelian Alin

Tel.:0770/437.354;

pr gheorghe munteanu  

Preot slujitor, Munteanu Gheorghe

Tel.:0721/137.388;

pr haralambie ivanel  

Preot slujitor Haralambie Ivănel

 

 


 

Construcția bisericii a început în anul 1992, când i s-a turnat fundația demisolului, din beton armat, la adâncimea de 3,50 m. Este o biserică în formă de cruce.

La demisol funcționează un paraclis cu hramul Sf. Nicolae și o sală de pomeniri cu capacitatea de 80 de locuri. Biserica este din cărămidă, având stâlpi și bolți de beton armat. Are lungimea de 35,00 m, lățimea naosului de 12,00 m, și la strane de 16,00 m, iar înălțimea la turla mare de 30,00 m și la turla mică de 25,00 m.

Construcția s-a făcut în regie proprie, manopera fiind executată de S.C. Model S.R.L., apoi de Arthur Popescu S.R.L., R&H Best Construct S.R.L. și Enache Ion S.R.L. pentru acoperișul din tabla de cupru. Proiectarea a aparținut lui General Project S.R.L., proiectant fiind arhitectul Liviu Buzec, structura de rezistență aparținând inginerului George Oprea.

Catapeteasma și stranele sunt din lemn de stejar, sculptate la Tg. Neamț. Sacunele de strană sunt în numărde 46 și sunt sculptate din lemn de cireș Biserica nu are pictură exterioară, dar pe frontispiciu sunt șapte icoane rotunde și icoana hramului, Sf. Ilie, litografiate pe tablă de aluminiu. Pictura interioară este executată în fresco de către pictorii de categoria I Eugen și Florica Papici în anul 2018, primind calificativul EXCEPȚIONAL din partea Comisiei de recepție a picturii, condusă de prof. Grigore Popescu din București.

 

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl youtube