Parohia Jupalnic cuprinde populația din partea de vest a municipiului Orșova. Anterior construcției S.H.E.N. Porțile de Fier I a cuprins satul omonim, între timp acoperit de lacul de acumulare al hidrocentralei, și a făcut parte din Episcopia Caransebeșului. În prezent se află sub ascultarea Eparhiei Severinului și Strehaiei prin intermediul Protoieriei Drobeta-Turnu Severin.
Hram Adormirea Maicii Domnului; biserica nu întrunește condițiile pentru a fi considerată monument istoric.
Preot paroh Daniel Săvescu
Tel.:0726/286.503; e-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. |
În perimetrul fostului sat Jupalnic a fost o biserică ridicată de enoriași, la 1827, potrivit însemnării lăsate de preotul Ștefan Boldea pe cartea intitulată “Sf. și Dzeești Liturghiiˮ. A fost o biserică construită în stil baroc, din cărămidă arsă și piatră, acoperită cu țiglă în solzi, cu o turlă acoperită cu tablă, pardosită în altar și pe solee cu plăci de mozaic cu flori. Biserica a fost pictată în anul 1922 de către pictorul Vartolomei Delliomianis din Caransebeș, în timpul Episcopului dr. Iosif Traian Bădescu și al preotului paroh Paul Magdescu sr. La 14 octombrie 1970, biserica a fost demolată în perspectiva ineluctabilă de inundare a satului.
Biserica cea nouă a fost ridicată în zona de vest a Orșovei, pe str. Eroilor nr. 79, în anii 1972-1973, prin strădania preotului paroh Iconom stavrofor Constantin Stoichescu și a credincioșilor jupălniceni. Târnosirea a avut loc la 14 octombrie 1973 și s-a săvârșit de către Î.P.S. Teoctist, Mitropolitul Olteniei.
Biserica a păstrat hramul inițial și respectă arhitectura vechiului lăcaș. Temelia este din piatră cu ciment, zidurile sunt din cărămidă arsă, acoperișul din țiglă-solzi de la vechea biserică, turla fiind acoperită cu tablă din cupru (în 2013) și prevăzută cu paratrăsnet. Pardoseala în altar și pe solee este din plăci de mozaic înflorat, iar în restul bisericii din ciment.
Clopotnița are montate pe structură de șină de cale ferată trei clopote de la biserica veche și este construită din beton și cărămidă și acoperită cu tablă. Pictura bisericii a fost făcută de pictorița Florica Lepădat în anii 1981-1982.
Cu acest prilej a fost resfințită de către Î.P.S. Nestor Vornicescu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, protoiereu fiind P.C. Crăciun Pufan, iar preot paroh P.C. Nicolae Jinga.