Parohie cu cătuna Pârlagele: 77 contribuabili, 1 concubinaj (în 1887); în 1941, parohia era formată din satele Schitul Topolniței și Pitulași, total: 476 familii, 2031 suflete. În prezent, parohia este alcătuită din satele Balotești, Schitul Topolniței și Schitul Topolniței de Sus și se află sub ascultarea Protoieriei Drobeta-Turnu Severin din Episcopia Severinului și Strehaiei. Până în 2004, parohia s-a aflat sub ascultarea canonică a Episcopiei Râmnicului Noul Severin (până în 1939 și în anii 1945-1949), respectiv Mitropoliei Olteniei (în anii 1939-1944 și 1949-2004). În 2011, satul a avut 440 locuitori (221 masculin, 219 feminin; 414 români, restul cu informație nedisponibilă; 415 creștini ortodocși, restul cu informație nedisponibilă).
Hram Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul și Sf. Ierarh Nicolae; Sf. Apostoli; bisericile nu sunt monumente istorice.
Preot Paroh Trotea Elvis Petrișor Tel.:0772/290.086; |
Balotești este sat arondat comunei Izvoru Bârzii, din 1952, aşezat pe valea Topolniţei, la nord de reşedinţa comunei.
Prima biserică a fost din lemn și a fost ridicată pe proprietatea răposatului Manolake Poroineanu. Pe la 1852-1854 acest sfânt lăcaș încă exista, probabil reconstruit sau reparat, existând până spre sfârșitul secolului al XIX-lea sau poate chiar mai mult. În anul 1909, biserica a fost din nou reconstruită, prin strădania epitropului Constantin Zaharescu, după cum reiese din pisanie, pe vatra celei din 1854, fiind sfințită de către P.S. Ghenadie, Episcopul Râmnicului Noul Severin. Spre sfârșitul perioadei interbelice, în 1938 despre biserica din Balotești se spunea că nu prezenta un deosebit interes arhitectural sau istoric și, fiind în imposibilitate de a fi restaurată, era propusă pentru demolare. Dacă nu cumva era vorba despre biserica de lemn din 1791, în 1938 nu putea fi însă vorba despre demolarea bisericii de zid, căci peste numai trei ani, în 1941, starea acesteia era apreciată ca fiind bună, după ce fusese reparată/reconstruită și pictată în 1909-1910. Este o biserică în formă de navă, cu temelie de piatră, iar pereții și turla din lemn și acoperiș din tablă zincată. Sfântul lăcaș este compartimentat în altar, naos cu plafon boltit și pronaos cu tavan drept. La intrare este un pridvor închis, cu ușă dublă și două ferestre laterale. Naosul este prevăzut cu strane pentru credincioși executate la mănăstirea Topolnița. Catapeteasma este sculptată în lemn de tei, tot la mănăstirea Topolnița, în anul 2008, păstrându-se icoanele vechi. Singura turlă a bisericii este îmbrăcată cu solzi de tablă. În partea de apus se găsește clopotnița, înaltă, în formă de trun, construită în anul 1910 de Vasile Papadopol, administratorul moției Academiei Române de la Balotești.
În satul Balotești se află în construcție biserica cu hramul Sf. Apostoli, situată chiar în centrul satului. Locul acestui sfânt lăcaș a fost sfințit la data de 1 martie 2008 de către P.S. Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, în prezent edificiul fiind în construcție, lucrându-se la acoperiș și tencuieli. Este o biserică în formă de cruce, compartimentată în altar prevăzut cu absidă pentru proscomidiar și diaconicar, naos cu cafas deasupra pentru cor, pronaos și pridvor deschis, susținut pe patru coloane cu arcade.
În satul Schitul Topolniței de Sus este biserica, ctitorită începând cu anul 1994 la propunerea Părintelui Protos. Nicodim Nicolăescu, fost paroh al parohiei Balotești (actual Episcop al Episcopiei Severinuui și Strehaiei), cu binecuvântarea Mitropolitului Nestor Vornicescu. S-a pus piatra de temelie a acestei noi biserici, cu hramul Sf. Ilie Tesviteanul, și s-a săvârșit slujba de sfințire a locului de către P.S. Episcop Damaschin Severineanul, pe atunci Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Craiovei. Lucrările nu s-au putut continua decât începând cu anul 1996, în anul 2001 făcându-se acoperișul, apoi tencuielile, în anii 2002-2003, iar în 2005 fațada. În anii 2006-2010 s-a făcut zidul împrejmuitor din piatră de Mala și marmură de Vărănic și fier forjat la topolnițapolnița. Este o biserică în formă de navă, acoperită cu tablă, cu o singură turlă situată pe pronaos. Este compartimentată în altar având ușa pe latura de sud, naos, pronaos cu cafas și pridvor închis și pardosită la interior cu granit. Catapeteasma este frumos sculptată în lemn de stejar la Sfânta Mănăstire Topolnița, în buna coordonare și strădanie a părintelui stareț arhimandrit Pavel Nicolăescu. În anul 2008 s-a început pictura bisericii, în tehnica fresco, pictor fiind doamna Lăcrămioara Anton, originară din Dorohoi. În vara lui 2012, lucrările s-au finalizat și sfântul lăcaș de închinăciune a fost sfințit la 26 august.