Miercuri, 10 Octombrie 2018 10:04

Simpozionul Internațional „Ștefan Odobleja”

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Fundația Ștefan Odobleja, în parteneriat cu Primăria Municipiului Drobeta Turnu-Severin și SC Psyho-Soma Med SRL, organizează Simpozionul Internațional ȘTEFAN ODOBLEJA – Eternitate la timpul prezent – 80 de ani de la apariția ”Psihologiei consonantiste” și 40 de ani de la trecerea savantului la cele veșnice.

Evenimentul va avea loc în perioada 12-13 octombrie 2018, la Centrul Cultural Misionar Sfântul Ioan Gură de Aur din incinta Hotel Severin, Drobeta Turnu-Severin.

La eveniment vor participa personalități marcante din mediul academic și medical românesc precum:  Acad. Ioan-Aurel Pop - Președintele Academiei Române, Acad. Alexandru Surdu, Acad. Leon Zăgrean, Acad. Adrian Restian, Prof.univ.dr. Aurel Popa Wagner, Col.dr. Mihail Silviu Tudosie, Col (r) dr. Nicolae Popescu, Prof. Tudor Rățoi, s.a.

Stefan Odobleja s-a născut la data de  13 octombrie 1902 în Izvorul Aneștilor, o localitate din jud. Mehedinți. Parintii lui, oameni simpli, săraci, care nu știau carte, i-au înțeles pasiunea pentru învățătură și au încercat să îl susțină cum au putut. Stefan Odobleja a facut liceul la Drobeta Turnu Severin, iar apoi și-a continuat studiile la Facultatea de Medicină din București, unde a primit o bursa.

Punctul cel mai important al carierei sale este atins in 1938, cand Stefan Odobleja stabilește temele de baza ale ciberneticii în lucrarea Psihologia consonantistă, publicată la Paris.

Această lucrare a apărut cu zece ani înainte de tipărirea ideilor lui Norbert Wiener - care este cunoscut ca inițiator al ciberneticii.

 

Citit 5825 ori


mbl live


mbl youtube