Imprimă această pagină
Joi, 14 Martie 2019 11:34

Prima duminică a Postului Mare - Duminica Ortodoxiei. Slujire arhierească la Catedrala episcopală.

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Duminica Ortodoxiei este prima duminică din Postul Sfintelor Paşti. Această duminică aminteşte de evenimentele din 11 martie 843, de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane. Pentru că aceasta zi a fost considerată o nouă victorie a Ortodoxie împotriva ereziilor, s-a stabilit că prima duminica din Postul Mare sa fie numită Duminica Ortodoxiei şi să amintească de biruinţa Bisericii asupra ereziilor.

În această duminică, Părintele Episcop Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie la catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. În "Duminica Ortodoxiei", în toate Bisericile Ortodoxe se oficiază Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această Liturghie, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, se oficiază numai de zece ori pe an: în primele cinci duminici din Postul Mare, în Joia şi Sâmbăta Mare, în Ajunul Crăciunului şi al Bobotezei şi în ziua sărbătorii Sfântului Vasile cel Mare.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române trimite în fiecare an, pentru această duminică, o scrisoare pastorală care este citită în toate bisericile din parohii şi mănăstiri.

Potrivit hotărârii Sfântului Sinod, în Duminica Ortodoxiei, în toate bisericile şi mănăstirile Patriarhiei Române din ţară şi străinătate se organizează colecta pentru constituirea Fondului Central Misionar destinat operei misionare, social-filantropice, educaţionale a Bisericii Ortodoxe Româneşi sprijinirii parohiilor sărace din ţară şi străinătate.

Citit 1109 ori Ultima modificare Joi, 14 Martie 2019 11:46