Luni, 29 August 2022 18:23

Slujbă arhierească în Parohia Jirov, în duminica XI după Rusalii

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În Duminica a XI -a după Rusalii, credincioșii parohiei Jirov din Protopopiatul Strehaia au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

În timpul slujbei euharistice, ierarhul mehedințean a hirotonit întru preot pe diaconul Purcel Gheorghe Petrișor pe seama bisericii cu hramul „Sf. Nicolae și Sf. Nicodim de la Tismana” din localitatea Jirov, Protopopiatul Strehaia.

În încheierea Sfintei Liturghii, Preacucernicul Parinte Claudiu Gheorghe Popescu - Protoiereu de Strehaia a dat citire gramatei de instalare a preotului paroh în persoana Părintelui Purcel Gheorghe Petrișor, apoi Preasfinția Sa a înmânat noului preot paroh Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, cheia Bisericii, Liturghierul și gramata de hirotonie.

După aceste momente încărcate de emoție, părintele Gheorghe Petrișor a vorbit despre preoție și „sublimul și măreția preoției" mulțumind Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei pentru purtarea de grijă, pentru încrederea acordată și pentru frumoasa slujbă arhierească, a mulțumit P.C. Parinte Protoiereu Gheorghe Popescu, P. C. Preoți împreună slujitori și tuturor credincioșilor care au participat la slujba euharistică.

În cuvântul de învățătură ierarhul mehedințean a tâlcuit pericopa evanghelică din duminica a XI-a după Rusalii -  „Pilda datornicului nemilostiv". De asemenea, Preasfinția Sa a mulțumit vrednicului preot Ștefan Camenița care a păstorit acest sfânt lăcaș, acum fiind preot pensionar, fost Protopop al Severinului, cel care s-a zbătut să obțină toate aprobarile pentru lucrarile de restaurare ale bisericii monument istoric, biserica arătând ca un paraclis mănăstiresc”. De asemenea a vorbit și despre întreita slujire a preotului în parohie „învățătorească, conducătoare și sfințitoare”. În încheierea cuvântului, Preasfinția Sa, a amintit de importanța participării credincioșilor la sfintele slujbe alaturi de preoți ca rugăciunea să fie în împreună-comuniune „preot și comunitatea încredințată spre mantuire".

Jirov este sat al comunei Corcova, din mai 1968, aşezat în partea sud-estică a acesteia şi în est-sud-estul Piemontului Coşuştei, pe un deal, în apropiere de râul Motru şi brăzdat de văi mici, colectate de pârâul Jirovu. Atestat documentar în: 1483 (întărit cu imunităţi de Vlad Călugăru vv. în stăpânirea lui jupan Bârta Pătru).
Etimologia numelui satului poate fi legată de sintagma ˮjir“, numele fructului fagului, arbore prezent în vegetația din zona satului, sau poate de cuvântul “jiroaveˮ, care în limbajul bătrânilor satului însemna bălțile cu noroi unde mergeau porcii vara să se scalde.
Prima biserică a satului atestată documentar a fost ridicată în 1833-1835, ctitori Milcu Condeescu și locuitorii satului, pe proprietate megieșească (Catagrafia mănăstirilor și bisericilor din Mehedinți, 30 martie 1840). Tradiția spune însă că Sf. Nicodim de la Tismana ar fi construit la Jirov o biserică în punctul numit până în prezent “dealul bisericiiˮ. De asemenea, potrivit Sinodicilor întocmite de preoții secolului al XIX-lea, anterior bisericii din 1833-1835, a existat o biserică de lemn donată în anul 1835 satului Cernaia, când se zidea de către Milcu Condeescu și locuitori biserica nouă, de unde apoi a fost strămutată în satul Ungureni, Gorj, în 1845. Tot tradiția menționează că o altă biserică de la Jirov a fost donată în anul 1840 satului Pârvulești.
Biserica din 1833-1835 a fost de la început biserică de zid, de plan dreptunghiular, fără turlă, cu absida altarului rotunjită la interior și cu șapte laturi la exterior. A fost clădită din cărămidă arsă, fără fondație din piatră sau ciment și a fost acoperită cu șindrilă.

Citit 916 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube