Marți, 18 Iunie 2019 11:51

Slujbă de pomenire la 68 de ani de la deportările în Bărăgan

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Un sobor de preoţi a oficiat slujba parastasului pentru sufletele tuturor  mehedinţenilor ce s-au mutat la Domnul şi au trecut prin grele încercări în timpul deportărilor şi strămutărilor de amploare  în Câmpia Bărăganului.

La monumentul din parcul Dragalina, numeroşii membrii ai asociaţiei au înălţat timp de câteva minute, împreună cu preoţii, rugăciune în memoria celor apropiaţi ai lor care au pierit în timpul regimului comunist fără să fi avut vreo vină şi au depus jerbe de flori.

Slujba de pomenire a fost oficiată de Părintele Mihai Zorilă – vicarul eparhial al Episcopiei Severinului și Strehaiei, de părintele Ionuț-Cosmin Ștefan – inspectorul bisericesc al Episcopiei Severinului și de Secretarul eparhial Părintele Iulian Pruiu.

La comemorare au participat și subprefectul județului Mehedinți, Octavian Tuțu și primarul orașului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu.

Deportările în Bărăgan au fost o acţiune de amploare întreprinsă de regimul comunist din România, cu scopul de a reloca forţat populaţia care locuia pe o rază de aproximativ 25 km de graniţa cu Iugoslavia, din judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi în Câmpia Bărăganului.

Ziua de 18 iunie 1951 reprezintă pentru istoria poporului nostru o zi de mare tristeţe şi durere pentru sute şi mii de români şi aşa va rămâne în veci. A fost o zi neagră a deportărilor, întrucât suferinţa îndurată atunci şi în anii ce-au urmat nu va putea fi uitată niciodată de întreg poporul român.

În Bărăgan aceşti oameni nu au uitat nicio clipă cine sunt şi nici de unde au fost smulşi cu forţa, purtându-şi cu demnitate cătuşele deportării şi credinţa în Dumnezeu. Acum 68 de ani cei ma buni gospodari, floarea intelectualităţii au fost lăsaţi în stepa Bărăganului, sub cerul liber, fără agoniseala strânsă de o viaţă.

Experienţa amară şi plină de suferinţă este plină de suferinţă este încă vie în sufletele celor care au trăit-o. E o datorie a noastră de a reface simbolic solidaritatea unei comunităţi, unite în primul rând prin amintire dar şi prin faptul că în situaţiile tragice pe care le-au traversat mobilizarea în faţa greului şi ajutorul celorlalţi au fost condiţii ale supravieţuirii.

Citit 1448 ori Ultima modificare Marți, 18 Iunie 2019 12:05

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Septembrie 2020 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube