Imprimă această pagină
Sâmbătă, 18 August 2018 13:23

Simpozionul: ,,Podeni - Centenarul Marii Uniri (1918-2018)" Podeni, Mehedinți

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

,,Podeni – CENTENARUL MARII UNIRI” este numele sub care s-a derulat  în această sâmbătă  simpozionul dedicat aniversării celor 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

Aleși oameni de cultură, reprezentați ai autorităților locale și județene, s-au întâlnit sâmbătă 18 august 2018, la căminul cultural din localitatea Podeni, județul Mehedinți, pentru a participa la o sesiune de comunicări științifice și academice.

Această manifestare, ce face parte din cadrul ciclului de acțiuni dedicate aniversării celor 100 de ani de la Marea Unire, se află la prima ediție, fiind organizată la îndemnul domnului col. (r) dr. Nicolae Cheiță, fiu al acestei localități, susținut de Consiliul Județean și Local.

Festivitate a început la orele dimineții prin oficierea slujbei de Te Deum, de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți.

În continuare programul a cuprins alocuţiunile autorităţilor județene, o sesiune de comunicări ştiinţifice, lansarea cărţii „Comuna Podeni, oameni şi locuri” a profesorului Haralambie Lupulescu și vernisajul expoziţiei folclorice.

Toți cei prezenți au punctat în cadrul secțiunii de comunicări științifice câteva dintre cele mai importante evenimente din istoria bimilenară a comunei, printre care cel mai important fiind traseul de drumeție parcurs de Regele Mihai (pe atunci Principe, Voievod de Alba Iulia) cu clasa palatină, de la Podeni la Herculane, în urmă cu 80 de ani.

Pentru că un simpozion de o asemenea avengură nu se limitează doar la atât, invitații au avut plăcerea de a se bucura de un moment artistic, ,,Marea Unire în cântec" susținut de grupul folcloric ,,Izvorașul" al Episcopiei Severinului și Strehaiei, iar în încheiere a avut loc ceremonia de dezvelire a unei plăci comemorative dedicată vizitei Regelui Mihai I al României la Podeni, completată de momentul artistic, „PE URMELE REGELUI MIHAI I - LA BOLOVANU' ".

Citit 5255 ori

Galerie de imagini