Imprimă această pagină
Luni, 17 Februarie 2020 17:53

Sfântul Teodor Tiron - hramul parohiei Obârșia-Cloșani

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Luni, 17 februarie, Biserica Ortodoxă l-a prăznuit pe Sfântul Mucenic Teodor Tiron, acest martir fiind ocrotitorul bisericii din Obârşia Cloşani, judeţul Mehedinţi.

La ceas de prăznuire duhovnicească, fiii parohiei s-au adunat în ziua hramului să-l cinstească pe patronul lor spiritual. Împreună cu preotul Marian Bona, credincioşii din părţile locului l-au primit cu bucurie în mijlocul lor pe Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

,,În vremea Sfântului Teodor, creştinii aşteptau cu înfrigurare momentul martiriului, spre a intra cât mai grabnic întru bucuria Domnului. Prin moartea sa, mulţi alţi creştini s-au întărit şi mai puternic în credinţă, după rânduiala lui Dumnezeu. Acum, în pragul intrării în sfântul Post al Paştelui, se cuvine ca noi să căutăm mai cu de-amănuntul asupra noastră, să ne judecăm pe noi înşine spre a vedea dacă ne aflăm pe drumul greu ce duce în Împărăţia lui Dumnezeu ori pe un drum greşit, fără postire, fără greutăţi, dar şi fără răsplată. În calitate de creştini, trebuie să venim în biserică, să ne mărturisim păcatele şi să ne căim pentru ele. Nu poate fi creştin decât acela care trăieşte cu Hristos şi pentru Hristos“, a spus Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Vasile Ganțu a mulţumit Preasfinţitului Părinte Nicodim pentru bucuria duhovnicească prilejuită de vizita pastorală, încredinţându-l de dragostea şi preţuirea comunităţii din cuprinsul Protoieriei Baia de Aramă.

Biserica din comuna Obârşia Cloşani este construită pe locul unei vechi biserici de lemn. Ea s-a ridicat cu multă osteneală; chiar şi copiii cărau nisip cu traista şi bolovani de munte, după cum povestesc bătrânii care mai trăiesc. Construirea sfântului lăcaş a început în anul 1936 şi s-a sfinţit în anul 1946, de către episcopul Atanasie al Râmnicului. Pictura bisericii a fost executată de Gheorghe Bărbulescu Tismana şi Matei Şuţea din Peştişani. De istoria hramului bisericii se leagă şi numele lui Tudor Vladimirescu, aşa cum se aminteşte în pisania noii biserici, cel care a fost vătaf de plai al plaiurilor Cloşanilor.

Citit 2350 ori Ultima modificare Luni, 17 Februarie 2020 17:59

Galerie de imagini