Imprimă această pagină
Duminică, 06 Ianuarie 2019 14:14

Peste 1.000 de severineni au participat astăzi la slujba de Bobotează în Portul din Drobeta Turnu Severin

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Severinenii s-au adunat duminică, 6 ianuarie, în Portul din Drobeta Turnu Severin ca să ia parte la slujba de sfinţire a apelor săvârşită de Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, începând cu ora 11.30. Acesta a binecuvântat mulţimea şi a sfinţit apoi apa din vasele pregătite din timp.

Părintele Episcop a coborât apoi pe malul Dunării, unde a aruncat în apă Crucea Bobotezei care a fost recuperată de un bărbat ce a înotat după ea în apele reci ale Dunării.

Procesiunea de Bobotează a devenit tradiţie, astfel că în fiecare an, preoţii şi credincioşii din municipiul Drobeta Turnu Severin merg spre portul dunărean, acolo unde are loc slujba Aghiasmei Mari. După încheierea Sfintei Liturghii în jurul orei 11.00, grupurile au plecat în mod organizat de la bisericile din oraş către port. Procesiunea a început la Catedrala Episcopală, de unde au pornit câteva sute de suflete, alături de soborul de slujitori, în frunte cu ierarhul locului, care a slujit Sfânta Liturghie la Catedrală, începând cu ora 09.00.

Vorbind de Marele Praznic al Botezului Domnului şi de importanţa folosirii Aghiazmei Mari, Preasfinţitul Nicodim a spus: "Suntem foarte bucuroşi pentru că acum, la sărbătoarea Bobotezei, Bunul Dumnezeu ne-a binecuvântat cu un soare foarte frumos, aşa cum ne-a binecuvântat cu ger zilele trecute. Iată cum sclipeşte pe albia bătrânului fluviu Dunărea, iar noi slujitori credincioşi care am venit cu toţii aici, plecăm cu inimele pline de bucurie. Vom folosi apa sfinţită, a cărei slujbă am oficiat-o aici, pe tot parcursul anului şi îl rugăm pe Dumnezeu ca 2019, cu ajutorul Lui şi pentru rugăciunile pe care le rostim fiecare dintre noi, să fie un an mai bun pentru fiecare familie, pentru bătrâni, pentru tineri. Şi mai ales să dăruiască Dumnezeu linişte lăuntrică, dar şi pace şi să îndepărteze războiul dintre noi, să îndepărteze toată molima, tot ceea ce este dezbinător".

Boboteaza încheie ciclul celor 12 zile ale sărbătorilor de iarnă, care încep în Ajunul Crăciunului. În această zi ortodocşii prăznuiesc botezul lui Iisus în râul Iordan, văzută ca o manifestare către lume a Fiului lui Dumnezeu (Arătarea Domnului). Apa sfinţită de Bobotează se bea dupa rânduiala Bisericii timp de 8 zile pana la odovania Praznicului Bobotezei.

Citit 4017 ori Ultima modificare Miercuri, 09 Ianuarie 2019 09:25

Media

Galerie de imagini