Luni, 23 Septembrie 2019 10:49

Părintele Pavel Nicolaescu, Starețul Sfintei Mănăstiri Topolnița, a trecut la cele veșnice

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Cu adâncă durere în suflet anunțăm mutarea la Domnul a Părintelui Arhimandrit Pavel Nicolaescu, Starețul Mănăstirii Topolnița, în seara zilei de 22 septembrie 2019.

Părintele Pavel a văzut lumina zilei la 22 august 1964 în satul Godeanu din județul Mehedinți, într-o familie frumoasă și credincioasă, formată din părinții Dumitru și Maria Nicolăescu şi patru copii. Părintele a fost al doilea dintre fraţi, la botez primind numele de Petre.

Școala Gimnazială a absolvit-o în satul Godeanu, urmând cursurile liceale la Drobeta Turnu-Severin, iar studiile teologice le-a absolvit în anul 1994, la Facultatea de Teologie din București, fiind deja Stareț al Mânăstirii Topolnița. 

Încă din anii adolescenței, Preacuvioșia Sa mergea adesea la această mănăstire pentru a se spovedi și pentru a asculta povățuirile părinților duhovnici de aici, iar în anul 1987 a hotărât să rămână la mănăstire alături de fratele său, Părintele Nicodim (astăzi Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei) și să fie închinoviat frate, primind numele de Pavel, naș de călugărie fiindu-i părintele Vichentie Popescu.

Cu mila lui Dumnezeu, părintele Pavel a fost ales Stareț în anul 1992, iar de atunci a păstorit Mănăstirea Topolnița vreme de aproape 30 de ani.

Într-un interviu acordat unui cotidian național (Formula AS), părintele Stareț menționa: „Nu mai ştiu când am intrat în biserică pentru prima dată, adus de mama şi de tata. Mă ştiu de mic aici, Topolniţa este, cum se zice, mânăstirea mea de suflet, nu mi-aş dori o alta. Ce-i drept, am avut şi un "promotor" în familie, pe părintele Nicodim, fratele meu mai mare, care e acum Episcopul Severinului […]. Am avut şi un mare avantaj pentru că veneam aici, la mânăstire la Topolniţa, încă din anii adolescenţei, să mă şi spovedesc. Am avut parte de o binecuvântare pe care, poate, mulţi tineri nu o au: să stau de vorbă cu nişte părinţi buni, duhovniceşti, chiar sfinţi aş îndrăzni să îi numesc. L-aş pomeni pe părintele Graţian Rădac, care a fost stareţ aici, la Topolniţa, timp de 47 de ani, până în 1990, într-o perioadă foarte vitregă.[…]. Însă, alegerea a fost a mea. Iar când m-a văzut hotărât duhovnicul meu, părintele Vichentie, a zis să vin şi să rămân aici, cu fratele meu Nicodim, să fim măcar doi, să ducem mai departe ascultarea la Mânăstirea Topolniţei. Asta s-a întâmplat în anul 1987 şi, cu mila lui Dumnezeu, din 1992, sunt stareţ la mânăstire. Am aproape 30 de ani de vieţuire în Topolniţa, care au trecut parcă mult prea repede, şi cu fapte, din partea mea, parcă prea puţine. Dar sunt tare bucuros că am venit şi m-am călugărit aici, căci mânăstirea aceasta mi-a fost tare dragă încă din copilărie. Deşi am fost şi în alte părţi, chiar şi în Muntele Athos, n-am simţit nicio lipsă în a trăi duhovniceşte aici, în liniştea pe care, mulţumim lui Dumnezeu, încă o posedă mânăstirea noastră.”

Marți, 24 septembrie 2019, începând cu orele 9.00, va fi săvârşită Sfânta Liturghie de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei şi Episcop Locțiitor al Episcopiei Daciei Felix,  iar începând cu orele 11:30 - 12:00, va avea loc slujba prohodirii, săvârşită în sobor de arhierei din care vor face parte Presfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei şi Episcop Locțiitor al Episcopiei Daciei Felix şi Preasfinţitul Emilian Crişanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului.

 Dumnezeu să-l odihnească și cu drepții să-l numere!

Citit 17923 ori Ultima modificare Marți, 24 Septembrie 2019 02:43

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube