Imprimă această pagină
Miercuri, 25 Iulie 2018 13:56

Mânăstirea "Sfânta Ana" din Orșova și-a sărbătorit hramul

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Miercuri, 25 iulie 2018, când Biserica Ortodoxă serbează Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului, Mănăstirea Sfânta Ana - Orșova a îmbrăcat straie de sărbătoare.

Manifestările prilejuite de această mare sărbătoare au început încă din seara zilei de marți, când a fost săvârșită slujba privegherii de către o delegație trimisă din partea Episcopiei Severinului și Strehaiei, prin purtarea de grijă a Preasfințitului Părinte Nicodim.

În dimineața zilei de miercuri a fost săvârșită slujba de sfințire a Agheasmei Mici, Sfânta Taină a Maslului, Acatistul Sfintei Ana, iar mai apoi fiind săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului și Preasfințitul Părinte Paisie Logojanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, înconjurați fiind de un ales sobor de preoți și diaconi, dintre care doi diaconi au fost trimiși din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care din motive binecuvântate nu a putut să fie prezent în mijlocul nostru.

Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost asigurate de către psalții Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

La finalul Sfintei Liturghii ierarhii prezenți au citit rugăciuni de dezlegare, după care a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii acestei sfinte mănăstiri trecuți la Domnul.

Mănăstirea Sfânta Ana este situată în orașul Orșova pe defileul Dunării, unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din țara noastră. Ea este așezată pe coama Dealului Moșului, care domină orașul Orșova. A fost ctitorită de către ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru, care a luptat în zona Orșovei în calitate de sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie în Primul Război Mondial.

În 1935 a fost construit un drum de acces pietruit și lung de un kilometru și jumătate ce urca din centrul Orșovei până în Dealul Moșului. Drumul a fost numit Drumul Eroilor și era străjuit de șapte troițe sculptate din lemn de stejar masiv, aceste troițe erau închinate regimentelor care au luptat în zonă în Primul Război Mondial. Troițele au dispărut prin anii 1960.

Mănăstirea Sfânta Ana a fost construită între anii 1936 și 1939, perioada în care Șeicaru era director al ziarului Curentul și deputat în Parlamentul României.

Mănăstirea, care trebuia să poarte hramul Sfânta Ana (după numele mamei lui Șeicaru), nu a fost sfințită imediat după încheierea lucrărilor de construcție.

După anul 1945, odată cu venirea comuniștilor, clădirea a fost transformată în restaurant.

În anul 1990, Mănăstirea Sfânta Ana a fost preluată de Mitropolia Olteniei și la 2 decembrie 1990 a fost sființită de episcopul Damaschin Severineanul, vicar al Mitropoliei Olteniei.

 

Imagine video: Pr Marian-Alin Gigină

Foto-credithttp://Basilica.ro,

Marian Gherghinescu 

 

Citit 7221 ori Ultima modificare Joi, 26 Iulie 2018 01:52

Media

Galerie de imagini