Imprimă această pagină
Duminică, 19 Ianuarie 2020 17:04

Duminica a XXIX-a după Rusalii a fost sărbătorită în Parohia orșoveană Jupalnic

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În această Duminică, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Parohia Jupalnic din Orșova. Înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a poposit în mijlocul comunității de credincioși din acest cartier al frumoasei urbe de pe malul golfului Cerna.

Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost asigurate de către grupul psaltic "Sfântul Nicodim de la Tismana", al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul mehedințean a așezat la sufletele celor prezenți un cuvânt de învâțătură, izvorât din tâlcuirea Sfintei Evanghelii de la Luca, Cap. 17, 12-19.

Înainte de construirea barajului Porţile de Fier I, comuna Jupalnic se situa la distanța de 1.5 Km de vechiul oraș Orșova de pe malul Dunării.

Biserica actuală s-a ridicat prin strădania credincioșilor în anul 1972, după cum reiese din documentele vremii. Ca și la biserica din Orșova, stilul arhitectonic este tot acela de navă cu absidă semicirculară la altar, iar turla poziționată deasupra intrării în pronaos. A fost construită din cărămidă arsă și piatră, iar acoperișul este acoperit cu țiglă și turla cu tablă.

Interiorul bisericii vechi era pardosit cu mozaic din care s-a păstrat doar o parte cu care a fost pardosit altarul bisericii noi. Pictura bisericii vechi din Jupalnic a fost executată de către Vartolomei Deliominic din Caransebeș în anul 1922, în timpul episcopului Iosif Traian Bădescu și al preotului Paul Magndescu, senior.

Demolarea și strămutarea vechii biserici s-a făcut după data de 14 octombrie 1970, când s-a oficiat ultima Liturghie.

Biserica nouă a fost construită între anii 1972-1973 prin strădania preotului paroh Constantin Stoichescu, dar și a credincioșilor aceste parohii.

Târnosirea noului locaș s-a făcut de către Înaltpreasfinţitul Teoctist, Mitropolitul Olteniei la data de 14 octombrie 1973. Biserica păstrează hramul Adormirea Maicii Domnului și respectă arhitectura vechiului locaș.

Pictura actuală a fost realizată de către pictorul Florica Lăpădat între anii 1981-1982.

În prezent cârma duhovnicească a parohiei se află în mâna unui neobosit slujitor al Sfântului Altar, părintele Daniel Săvescu.

Citit 1855 ori Ultima modificare Duminică, 19 Ianuarie 2020 18:05

Galerie de imagini