Duminică, 01 Iulie 2018 20:05

Comemorarea victimelor comunismului din nordul județului Mehedinți

Scris de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În Duminica a V-a după Rusalii, la Biserica ,,Sfântul Ierarh Nicolae" din satul Isverna, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către un ales sobor de preoți.

Încă din zorii zilei, oamenii muntelui îmbrăcați în straie populare de sărbătoare au sosit cu mic, cu mare, la vechea ctitorie a părinților și străbunilor lor pentru a fi în duh de rugăciune cu distinșii oaspeți și cu soborul slujitor. A devenit deja o tradiție ca în prima duminică din luna iulie să fie pomeniți cei trei tineri care au fost uciși în munții Isvernei de către organele politice ale regimului comunist. Cuvântul de învățătură ă fost rostit de către Părintele Vasile Ganțu, protoiereu al Protoieriei Baia de Aramă care a subliniat importanța acestui eveniment din viața comunității, precum și obligația noastră de a cinsti memoria înaintașilor. După Sfânta Liturghie, în curtea locașului de cult, lângă monumentele eroilor, a fost săvârșită slujba parastasului prin purtarea de grijă a reprezentanților Asociației Foștilor Deținuți Politici, filiala Mehedinți.

Domnul Emil Dumitru Dragomir, fost președinte al asociației a luat cuvântul, evidențiind suferințele ce au fost pricinuite de către regimul totalitar poporului român, atrăgând atenția și asupra direcției în care se îndreaptă societatea de azi. În scurte cuvinte a fost prezentată și viața celor trei martiri ce și-au lăsat trupul în acest pământ secular: Eugen Bocârnea(student în anul III la medicina în București), Ion Bocârnea și Gheorghe Eftimiu (elevi în clasa a VIII-a la Liceul Traian). Toți trei, originari din Turnu Severin, văzând asupririle comuniștilor asupra poporului, au hotărât se se alăture grupului de partizani ce se aflau în Munții Mehedințiului. Însoțiți de un alt tânăr căruia i s-a pierdut urma au ajuns în Prejna, unde au fost informați că sunt urmăriți, ulterior dorind să se întâlnească cu această grupare la Băile Herculane. Greșind drumurile abrupte ale munților au ieșit la Isverna unde au și fost prinși de autoritățile locale și împușcați la 31 martie 1949 fără nici o condamnare.

Tot cu acest prilej au fost pomeniți și eroii ce s-au jertfit pe câmpul de luptă pentru întregirea României, precum și preoții Victor Doman de la Parohia Isverna și Ilie Isverceanu de la Parohia Busești, care au suferit în temnițele comuniste o perioadă semnificativă.

foto: Muscalu Victor-Dănuț

Citit 1125 ori Ultima modificare Luni, 02 Iulie 2018 00:04

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Mai 2019 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube