Imprimă această pagină
Miercuri, 02 Mai 2018 08:31

Bucurie praznicală la Mănăstirea Lainici

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Biserica Ortodoxă serbează, joi, 3 mai, un mare sfânt al spiritualităţii româneşti, pe stareţul de la Lainici, Sfântul Cuvios Irodion.

Proclamarea canonizării sfântului a fost făcută pe 1 mai 2011 de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României. La eveniment au participat 20 de arhierei, membri ai Sfântului Sinod.

Canonizarea lui a întregit constelaţia luminoasă a marilor sfinţi trăitori şi împlinitori ai Evangheliei lui Hristos din zona Olteniei: Sfântul Calinic de la Cernica, Sfântul Grigorie Decapolitul de la Bistriţa, Sfântul Nicodim de la Tismana, Sfântul Antonie de la Iezerul Vâlcii şi Sfântul Stareţ Gheorghe de la Cernica.

Mănăstirea Lainici va îmbrăca în această zi haină de sărbătoare cu prilejul prăznuirii Sfântului Cuvios Irodion, ocrotitorul străvechiului aşezământ monahicesc, ale cărui sfinte moaşte se găsesc aici la loc de cinste. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi. La ceremonia euharistică va lua parte și Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Această sărbătoare aduce laolaltă în sfânta mănăstire de pe Defileul Jiului sute de pelerini din întreaga ţară. Cinstitul praznic va începe de miercuri seară cu slujba Vecerniei, unită cu Litia şi Privegherea, şi va continua a doua zi cu slujba Acatistului şi Sfânta Liturghie.

 

Citit 6498 ori