Joi, 29 August 2019 18:34

Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul - Hramul mănăstirii Topolnița

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a fost prezent joi, 29 august 2019, la hramul Mănăstirii Topolniţa.

 Sărbătoarea a început încă din seara zilei de 28 august, atunci când a fost săvârșită slujba privegherii de către o delegație de la Centrul Eparhial.  În dimineaţa sărbătorii Tăierea capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, s-au oficiat slujba de sfinţire a apei, Taina Sfântului Maslu şi Acatistul Sfântului Ioan Botezătorul. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, Preasfințitul Părinte Nicodim a descris această sărbătoare și a vorbit despre împlinirea poruncilor lui Dumnezeu, îndemnându-i pe oameni să se întoarcă mai mult spre Dumnezeu. În continuare, arhiereul locului le-a citit celor prezenţi mai multe rugăciuni de dezlegare de păcate şi de blesteme. 

În cadrul Sfintei Liturghii, Preacuviosul Părinte Ierodiacon Iacob Forminte, de la mănăstirea Vodița, a fost hirotonit ieromaonah, pe seama aceleași mănăstiri, iar Preacuviosul Părinte Gherasim Armulescu, de la mănăstirea Topolnița, a fost hirotesit Arhimandrit.

La final a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii şi vieţuitorii sfintei mănăstiri trecuţi la Domnul.

Răspunsurile din timpul Sfintei Liturghii au fost date de către psalții Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

Hramul Mănăstirii Topolniţa este unul de tradiţie pentru credincioşii din zona de munte a judeţului Mehedinţi. În trecut, ei veneau în pelerinaj în număr mare, mergând pe jos. După tradiţie, prima biserică a mănăstirii a fost zidită de Sfântul Nicodim, în secolul al XIV-lea. Biserica actuală, în formă de cruce, a fost ridicată în anul 1646 de ctitorul Lupu Buliga. 

În anul 1932, Comisia Monumentelor Istorice a făcut reparaţii parţiale şi s-au reconstruit trei chilii. Mai târziu, s-au executat reparaţii şi restaurări, prin grija mitropolitului Nestor Vornicescu al Olteniei. 

În ultimii ani s-au construit un corp de chilii şi un dig pentru prevenirea inundaţiilor. Actualmente, mănăstirea are 12 vieţuitori, stareţ fiind arhimandritul Pavel Nicolăescu.

Citit 4270 ori Ultima modificare Joi, 29 August 2019 19:22

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube