Vineri, 01 Septembrie 2017 21:58

Sfântul Simeon Stâlpnicul - Hramul Paraclisului Mănăstirii Jiana

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, mănăstirea Jiana a îmbrăcat haine de sărbătoare. În această zi, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți. Răspunsurile liturgice au fost date de protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. După Sfânta Liturghie s-a săvârşit parastas pentru ctitori.

 

Ziua de hram a fost trăită la cea mai mare intensitate de obştea sfintei mănăstiri, condusă de părintele protosinghel Augustin Dragomir dar şi de ctitorii şi închinătorii acestei sfinte mănăstiri.

La finalul Sfintei liturghii PS Nicodim a pus la inimile credincioşilor cuvânt de învăţătură, îndemnându-i pe cei prezenţi să urmeze exemplul Sfântului Simeon Stalpnicul de rabdare și asceză la care nu se poate ajunge decât prin despătimire și rugăciune. „S-a îndătinat să fim aici în zilele de hram să săvârșim Sfânta Liturghie și împreună cu Sfinții ocrotitori ai mănăstirii să ne rugăm Preamilostivului Dumnezeu în timpul slujbei Utreniei și Sfintei Liturghii și chiar pe drumul către mănăstire continuând rugăciunea și aici și după ce plecăm de aici.  Omul care nu doreste să se apropie de Dumnezeu ajunge la o frămâtare, o neliniște permanentă, la un iad în inimă alimentat de păcatele din sufletul său... Sfântul Simeon să se roage pentru liniște în inimile noastre.”

Părintele Protosinghel Augustin Dragomir le-a vorbit celor prezenți în cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii despre viața curată a Sfântului Simeon și despre mama acestuia Sfânta Marta. La finalul cuvântului său părintele stareț  a spus celor prezenți: “Vă mulțumim tuturor care ați lăsat lucrul și ați  venit la mănăstire pentru a ne ruga împreună să ne întâlnim cu Dumnezeu și cu Sfinții Lui și să ne întalnim unii cu alții. Biserica ne adună Biserica ne sfințește…vă mulțumim tuturor, rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă asculte rugăciunile, să vă dea Bunul Dumnezeu gândul cel bun, viață curată și răspuns bun la înfricoșătoarea judecată a Sa.”

La acest moment, Prof. Tania Pleniceanu nora doctorului Pleniceanu cel care a donat cele cinci hectare de pământ pe care se află mănăstirea a mărturisit că “este un sentiment de mare bucurie pe care îl trăim astăzi la al zecelea hram al sfintei Mănăstiri și trăim bucuria aceasta că putem să ne rugăm Sfântului Simeon Stâlpnicul să mijlocească în fața Bunului Dumnezeu pentru mântuirea sufletelor noastre.”

Părintele Ștefan Purcariu de la Parohia Jiana a arătat bucuria pe care o are văzând această măreață “mănăstire care se înalță pe aceste plaiuri pe unde trudeau moșii și ștrămoșii noștri…iar astăzi ne aflăm la o dublă sărbătoare hramul mănăstirii și începutul anului bisericesc”

Când a primit târnosirea (27 mai 2013), biserica paraclis a fost așezată sub ocrotirea Sf. Simeon Stâlpnicul. Sfântul locaş a fost ridicat într-un singur an (mai 2012-mai 2013), de către actualul stareț al mănăstirii, părintele protosinghel Augustin Dragomir.

Înfiinţarea mănăstirii Jiana s-a aprobat în şedinţa Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008. S-a hotărât ca mănăstirea să primească hramul ,,Sfântului Mc. Iuliu Veteranul”, ca mănăstire de călugări, sub jurisdicţia Episcopiei Severinului şi Strehaiei, urmând a funcţiona în cadrul Protoieriei Vânju Mare.

Prin înfiinţarea acestui așezământ monahal se construiește un centru de spiritualitate şi de întărire a activităţii misionare în zona de câmpie a judeţului Mehedinţi.

Foto: Pr. Marian Alin Gigină

 

Citit 13756 ori Ultima modificare Luni, 04 Septembrie 2017 22:08

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube