Imprimă această pagină
Marți, 27 Noiembrie 2018 19:11

„Jertfa Mehedinţiului la înfăptuirea Marii Uniri” - Conferinţă preoţească dedicată Anului Centenar

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Marţi, 27 noiembrie, ora 16.00, la Centrul Cultural Sfântul Ioan Gură de Aur din cadrul Hotelului Severin a avut loc conferinţa preoţească cu tema „Jertfa Mehedinţiului la înfăptuirea Marii Uniri”. Evenimentul face parte dintr-o serie de activităţi ale Episcopiei Severinului şi Strehaiei dedicate Anului Centenar.

 În deschidere, Preasfințitul Părinte Nicodim a dat citire unui material în care au fost prezentați nominal preoți ortodocși români din Transilvania care au suferit, unii chiar martiriul, pentru iubirea de neam și pentru dorința lor de unitate națională.

Filmul realizat de Patriarhia Română, „Clopotele Credinței", a adus în atenția auditoriului istoria clopotelor și importanța acestora pentru cultul Bisericii, precum și povestea clopotelor care au fost răpite din turlele bisericilor transilvane, topite și transformate în tunuri și gloanțe pentru armata austro-ungară.

Un îndemn la unitate a românilor în cuget și simțiri cu ocazia centenarului și a sărbătorilor de iarnă a adresat Dl. Aladin Georgescu, președintele Consiliului Județean, prezent la acest eveniment.

Dl. Nicuşor Marian Pele-Trăiloiu, directorul Arhivelor Naţionale Mehedinţi a încheiat seara cu o prezentare despre pagubele produse bisericilor din Mehedinţi de către armatele austro-ungare în marşul lor spre Severin în Primul Razboi Mondial. Domnia sa a afirmat un adevăr istoric fundamental: ”Unirea şi independenţa nu ne-au fost făcute cadou, ci au fost câştigate de poporul român cu jertfe imense pe câmpurile de luptă”.

Citit 5071 ori Ultima modificare Miercuri, 28 Noiembrie 2018 09:03

Media

Galerie de imagini