Miercuri, 02 Octombrie 2019 13:38

Eveniment religios-cultural de excepţie în Episcopia Covasnei şi Harghitei la 25 de ani de la înfiinţare

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Românii din Harghita şi Covasna au sărbătorit, în aceste zile, 25 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe din zonă, instituţie care a avut un rol esenţial în păstrarea identităţii naţionale.

În cursul zilei de 1 octombrie, a fost oficiată la Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc o Sfântă Liturghie care a marcat atât acest eveniment, cât şi hramul aşezământului. Din soborul de arhierei ce l-a avut ca întâistătător pe Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, a făcut parte şi ierarhul nostru, Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Catedrala Episcopală din Miercurea Ciuc a fost neîncăpătoare, credincioşii veniţi la liturghie, unii îmbrăcaţi în port popular, mărturisind că sunt extrem de emoţionaţi şi că bucuria pe care au resimţit-o este foarte mare.

Directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre cei care a contribuit la înfiinţarea episcopiei în urmă cu 25 ani, a subliniat importanţa deosebită a acestei instituţii, care e schimbat destinul comunităţii româneşti din zonă.

La eveniment a fost prezent şi prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, care s-a declarat privilegiat că participă la acest eveniment, extrem de important pentru românii din zonă.

Contextul sărbătoririi a 25 de ani de la înfiinţarea acestei eparhii a prilejuit în perioada 26 septembrie – 2 octombrie, desfăşurarea unei suite de manifestări de cultură și spiritualitate românească grupate sub genericul "Zilele culturii româneşti din judeţele Covasna şi Harghita". Manifestarea a fost organizat de Episcopia Covasnei şi Harghitei în colaborare cu Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni şi Asociaţia Ştefaniada Bucureşti, şi s-a bucurat de participarea a peste 80 de ierarhi, cercetători, profesori universitari, istorici, teologi, sociologi, etnografi, scriitori, muzeografi, arhiviști, profesori, preoți, studenți, din mai mult de 30 de localități din întreaga țară.

Evenimentul a cuprins în programul său şi Simpozionul "Episcopia Covasnei şi Harghitei – 25 de ani de la înfiinţare", ce a avut loc la Mănăstirea "Adormirea Maicii Domnului" din Izvorul Mureşului, unde au fost prezentate peste 30 de comunicări ştiinţifice ale ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române şi ale personalităţilor vieţii publice naţionale şi locale. Printre aceste deosebite lucrări cu un conţinut cultural, istoric şi teologic de excepţie, s-a regăsit şi comunicarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei având ca temă: EPISCOPUL – CONDUCĂTOR SPIRITUAL ŞI PĂRINTE.

Citit 3554 ori Ultima modificare Miercuri, 02 Octombrie 2019 21:22

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube