Stiri religioase

Stiri religioase (414)

Cu tristețe în suflet anunțăm mutarea la Domnul a Preotului HARALAMBIE PREDESCU(1933-2019) din satul Brebina, vrednic slujitor al Bisericii strămoșești vreme de peste o jumătate de veac.

Sâmbătă 30 martie s-a desfășurat la Drobeta Turnu Severin etapa judeţeană a concursului interdisciplinar „Cultură și spiritualitate românească”.

La Drobeta Turnu Severin se va desfăşura sâmbătă, 30 martie, etapa judeţeană a concursului interdisciplinar „Cultură și spiritualitate românească”. Competiţia școlară va avea loc la Școala Gimnazială "Constantin Negreanu" din orașul nostru. Aceasta este organizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Mehedinţi cu implicarea catedrelor de Religie şi Limba şi literatura română. La această ediţie a concursului s-au înscris 142 de elevi de la clasele V-XII.

Şi în această duminică, a III-a a Postului Mare sau a Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Nicodim se va afla în comuniune euharistică cu credincioşii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

La data de 25 martie 2006, la sărbătoarea Bunei Vestiri lua ființă în mod festiv Mitropolia Clujului, Albei, Crișanei și Maramureșului, devenită ulterior Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului. Evenimentul naşterii noii Mitropolii transilvănene este ancorat în viziunea şi voința istorică exprimată de Sfântul Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron și confirmă faptul că Biserica privește în totdeauna cu respect spre trecut, dar înțelege că viitorul ei trăiește mereu sub aripa înnoitoare a Duhului Sfânt.

Marşul pentru Viaţă a avut loc anul acesta în zilele de 23 şi 24 martie, sub motto-ul „Unic din prima secundă”, în aproximativ 500 de orașe și localități din România și Republica Moldova.

În Drobeta Turnu Severin, Marşul pentru Viaţă a avut loc în ziua de 24 martie 2019, organizat de Asociaţia "Anastasia" a Episcopiei Severinului şi Strehaiei  în colaborare cu Asociația "Studenți pentru viață" şi Direcţia de Patrimoniu Istoric şi Turism Cultural. Numărul celor care au participat anul acesta la a doua ediție a Marșului pentru Viață organizat la Drobeta Turnu Severin a depășit cu mult numărul așteptărilor la marș participând aproximativ 550 de copii insoțiți de părinți.

Evenimentul severinean are un caracter inedit deoarece participanţii defilează pe biciclete, role şi trotinete pentru promovarea vieţii şi importanţei copiilor pentru viitorul societăţii.

„Fiecare copil, de dinainte de a fi născut, se distinge de orice alt om de pe planetă, are ADN propriu și caracteristici fizice și psihice unice. Mai mult decât atât, el este un suflet unic, creat de Dumnezeu și cu o menire foarte specifică în această lume, pe care nimeni nu o poate înlocui”, a spus Eliza Cloţea, preşedintele Asociației "Studenți pentru viață".

Activitatea s-a desfăşurat conform programului stabilit. La orele 15:00 participanţii s-au adunat pe strada Crişan în dreptul Liceului de Artă "I. Şt. Paulian" și au pornit în marş pe biciclete pe traseul strada Crişan între Bdul. Tudor Vladimirescu şi Pădurea Crihala iar de la ora 15:30 până la orele 17:00 au avut loc activităţi în aer liber în Pădurea Crihala, dar și o tombolă cu premii, constând în articole sportive, pentru participanţii la marş.

În Episcopia Severinului și Strehaiei s-a desfăşurat sâmbătă, 23 martie 2019, faza judeţeană a Olimpiadei de Religie, cult Ortodox.

Duminică, 24 martie, a doua din Sfântul şi Marele Post, Preasfinţitul Părinte Nicodim va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

De praznicul Buneivestiri, ierarhul nostru va sluji în sobor de arhierei la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca cu prilejul unui dublu eveniment: sărbătorirea hramului acestei sfinte Mitropolii, precum şi marcarea acestei zile ca moment al întronizării vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania şi a întronizării actualului ierarh, Înaltpreasfinţitul Andrei.

Duminica Ortodoxiei este prima duminică din Postul Sfintelor Paşti. Această duminică aminteşte de evenimentele din 11 martie 843, de la Constantinopol, când a fost restabilit cultul sfintelor icoane. Pentru că aceasta zi a fost considerată o nouă victorie a Ortodoxie împotriva ereziilor, s-a stabilit că prima duminica din Postul Mare sa fie numită Duminica Ortodoxiei şi să amintească de biruinţa Bisericii asupra ereziilor.

Pagina 1 din 30


mbl live


mbl youtube