Imprimă această pagină
Duminică, 09 Ianuarie 2022 18:49

Slujbă arhierească și sfințire de clopot la Mănăstirea Strehaia

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Duminica după Botezul Domnului a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru obștea Mănăstirii Strehaia, primind în mijlocul ei pe Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a săvârșit aici Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

După slujba euharistică, ierarhul mehedințean a săvârșit slujba de sfințire a clopotului, odor ce înfrumusețează de astăzi tezaurul sfintei mănăstiri și va anunța sfintele slujbe și cele șapte laude bisericești săvârșite zilnic de obștea monahală.

Clopotul vechi al mănăstirii este datat de acum aproximativ 100 de ani și din cauza trecerii timpului s-a deteriorat, fiind din fontă, turnat la Reșița. Clopotul nou a fost achiziționat cu sprijinul unei familii din Craiova și a credincioșilor din Strehaia, având o greutate de 304 kg.

Răspunsurile au fost date de psaltul Gabriel Lupu, membru al grupului psaltic „Sfântul Nicodim de la Tismana” al Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

În prima parte a cuvântului rostit Preasfinția Sa a așezat la inimile credincioșilor prezenți învățătura bisericii privind ierarhia îngerească, amintind și despre caderea lui Lucifer din cauza măririi, a slavei deșarte. În cea de-a doua parte a cuvântului a vorbit despre învățătura Sfântului Ioan Botezătorul deprinsă din sfintele Evanghelii. „La Sfântul Evanghelist Luca, găsim că în al 15 -lea an al domniei lui Tiberiu, când Ponțiu Pilat era procuratorul Iudeii, Irod, tetrarh al Galileii, Filip, fratele său, tetrarh al Itureii și al ținutului Trahonitidei, iar Lisanias tetrarh al Abilenei, în zilele arhiereilor Anna și Caiafa, a fost cuvântul lui Dumnezeu către Ioan, fiul lui Zaharia, în pustie (Luca 3, 1-2), cum a fost acest cuvânt nu ni se spune, dar mai departe spune Sfântul Ioan: cel ce M-a trimis să botez Mi-a zis că vine după mine Acela căruia nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălțămintelor (Luca 3,16) prin aceasta înțelegem că i-a vorbit Dumnezeu, ca unuia care a dus o viață în curație, post și smerenie. Ce propovăduia Sfântul Ioan Botezătorul? Propovăduia botezul pocăinței spre iertarea păcatelor. El este numit după cum ne spune și Sfântul Evanghelist Luca „glasul celui ce strigă în pustie: Gătiți calea Domnului, drepte faceți cărările Lui (Luca 3, 4). El îi îndemna pe cei de față să facă roade vrednice de pocăință- aceasta fiind esența învățăturii lui".

În încheierea cuvântului, ierarhul a tâlcuit Evanghelia duminicii după Botezul Domnului punând accent pe îndemnul Mântuitorului Iisus Hristos „pocăiți-vă că s-a apropiat împărăția cerurilor”( Mt. 4, 17).

Mănăstirea Strehaia este situată în orașul Strehaia, județul Mehedinți și s-a constituit în curtea domnească a lui Matei Basarab, ridicată spre mijlocul secolului al XVII-lea, și își are originile în curtea boierilor Craiovești. Craioveștii au fost una dintre cele mai însemnate familii nobiliare din Țara Românească, din care s-au ridicat domnitori pământeni și un număr mare de funcționari în structura politică și administrativă a Țării Românești. Ansamblul mănăstiresc fortificat, compus din turn de intrare, ziduri de apărare și prețioasa lui biserică, precum și ruinele vechii reședințe domnești, se află pe noua listă a monumentelor istorice având cod LMI MH-II-a-A-10406. Este singura mănăstire din țară cu altarul spre sud. Legenda, preluată și de Nicolae Iorga, spune ca Mihai Viteazul, care s-a născut la Strehaia ar fi făcut o primă biserică, ridicând-o noaptea și, orientându-se greșit, a asamblat biserica cu altarul spre sud Matei Basarab, a păstrat și el aceeași orientare.

Citit 1128 ori Ultima modificare Duminică, 09 Ianuarie 2022 22:43

Media

Galerie de imagini