Imprimă această pagină
Marți, 27 Iulie 2021 16:16

Slujbă arhierească și parastas în Parohia Vânători

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Astăzi 27 iulie 2021, când Sfânta noastră Biserica prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, doctor fără de arginți, Biserica Parohială Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din localitatea Vânători, Protopopiatul Vânju Mare, a primit vizita Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Psaltic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Catedrală Episcopală din Drobeta Turnu Severin.

În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Nicodim, a explicat Sfânta Evanghelie citită în cadrul Sfintei Liturghii, pericopă evanghelică aflată în Sfânta Evanghelie de la Ioan capitolul XV, versetele 17-27 și capitolul XVI versetele 1-2.

Tot în cuvântul de învățătură Preasfinția Sa a amintit despre viața Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, despre minunile săvârșite și mucenicia Sfântului Pantelimon. Potrivit martirologiilor, Pantoleon (nume ce înseamna „cel puternic ca un leu”), a studiat școlile vremii, unde a studiat filozofia și a ajuns ucenicul unui medic renumit pe nume Eufrosinos, de la care a deprins secretele medicinei; sub patronajul lui Eufrosinos tânărul Pantoleon a devenit medic al împăratului roman Galerius. Pantoleon l-a cunoscut pe bătrânul preot Ermolae (prezentat ca episcop al bisericii din Nicomidia în literatura teologică de mai târziu), care i-a reamintit învățăturile de credință ale creștinismului și l-a convins că Hristos era cel mai bun medic, spunându-i că omul trebuie să aibă o mai mare încredere în credință decât în sfatul medical.

Tânărul medic i-a vindecat cu generozitate pe cei în suferință, tămăduindu-le deopotrivă trupul și sufletul. Prin vindecarea în mod miraculos a unui om orb prin invocarea numelui lui Iisus, Pantoleon l-a convertit la creștinism pe tatăl său. A fost supus la chinuri grele înainte de a suferi martiriul. Potrivit legendei, carnea lui Pantoleon a fost mai întâi arsă cu făclii, iar în timpul acestei cazne Hristos i s-a arătat sub chipul bătrânului preot Ermolae care l-a îmbărbătat și i-a vindecat rănile. Făcliile au fost stinse. I s-a pregătit o baie de plumb topit, dar, când a coborât în cazan, lichidul s-a răcit brusc. Pantoleon a fost aruncat apoi în mare, cu o piatră grea legată de el, dar nu s-a înecat deoarece piatra a plutit la suprafața apei. A fost legat apoi pe o roată cu cuie de fier și aruncat de pe un deal la vale, dar frânghiile s-au desfăcut și roata s-a sfărâmat în bucăți. S-a încercat decapitarea lui, dar sabia s-a încovoiat și călăii s-au convertit la creștinism.

După Sfânta Liturghie Preasfințitul Părinte Nicodim a săvârșit slujba parastasului la împlinirea a doi ani de la trecerea la cele veșnice a Prea Cucernicului Părinte Nicolae Prună. Părintele Nicolae Prună s-a născut în ziua de 17 martie 1954, în localitatea Vânători, Comuna Vânători, Raionul Cujmir, din părinții credincioși Nicolae și Nicolița Prună.

Școala primară și cea gimnazială le-a absolvit în localitatea Vânători. În perioada 1969-1974 frecventează cursurile Seminarului Teologic Liceal "Sfântul Grigorie Teologul" din Craiova, iar între anii 1979-1983 frecventează cursurile Institutului Teologic de Grad Universitar din București, promovând examenul de licență cu teza "Participarea Bisericii Ortodoxe Române la Adunarea Consiliului Ecumenic al Bisericilor. Contribuții și poziții ale delegaților noștri".

La data de 15 martie 1976 se căsătorește cu tânăra Paula Cioabă din localitatea Corcova, județul Mehedinți, dând naștere la doi prunci, Maria-Cristina (1976) și Mihail-Narcis (1979).

Începând cu data de 1 iunie 1976 este numit preot paroh pe seama Parohiei Vânători, județul Mehedinți, parohie pe care a condus-o timp de peste 4 decenii.

În ziua de 31 octombrie 2015, în urma unor ample lucrări de restaurare și conservare a bisericii cu hramul "Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință", Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a resfințit sfântul lăcaș și i-a acordat Preacucernicului Părinte Nicolae Prună, rangul de Iconom Stavrofor. A trecut la cele veșnice în dimineața zile de 27 iulie 2019, în urma unui tragic accident de circulație.

În prezent Parohia Vânători este păstorită de părintele Lucian-Mihai Manolea începând cu data de 4 ianuarie 2020 când, în cadrul Sfintei Liturghii, a fost hirotonit și instalat preot pe seama acestei parohii.

Citit 1458 ori Ultima modificare Marți, 27 Iulie 2021 19:04

Galerie de imagini