Imprimă această pagină
Duminică, 22 Mai 2022 18:31

Sfințirea noii biserici din satul Păunești al Comunei Godeanu

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În Duminica Samarinencei, credincioși din toată zona de deal a județului Mehedinți au venit cu mic cu mare în satul Păunești al comunei Godeanu, pentru a participa în duh de rugăciune, alături de ierarhul mehedințean la slujba târnosirii bisericii noi din acest sat.

Slujba de sfințire a Bisericii din satul Păunești a început în jurul orei 8:00 și a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei, având alături un ales sobor de preoți și diaconi.

În prima parte a slujbei de sfințire, ierarhul a oficiat sfințirea exteriorului bisericii și binecuvântarea clopotniței, iar apoi Preasfinția sa, împreună cu soborul slujitor și credincioșii prezenți au intrat în biserică unde a început târnosirea altarului.

După târnosirea altarului, Preasfințitul a sfințit și pictura acestei biserici, iar înainte de începutul Sfintei Liturghii părintele Adrian Olarean, consilierul administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei, a dat citire actului de sfințire a bisericii.

Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur a fost oficiată pe altarul nou sfințit al acestei frumoase biserici.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii, ierarhul nostru, Preasfințitul Părinte Nicodim, a pus la inimile credincioșilor prezenți câteva gânduri, vorbind despre greutățile ce au fost întâmpinate la ridicarea acestei biserici, amintind de cei ce au sprijinit la ridicarea ei și de ctitorul principal, domnul Gheorgheci Ion, trecut la Domnul, care și-a dorit foarte mult să vadă această biserică sfințită, care s-a târnosit în această zi de 22 mai 2022, zi în care ctitorul ar fi implinit 66 de ani.

La finalul cuvântului ierarhul a acordat crucea mehedințeană pentru mireni, doamnei primar Prof. dr. Sabina Gheorgheci, nora ctitorului, și o gramată de cinstire domnului inginer Ionică Gheorgheci, fiul ctitorului principal. De asemenea ierarhul a mai acordat crucea mehedințeană pentru mireni doamnei Nicolița Petrescu și Adela Achimescu, cele două preotese ale preoților trecuți la Domnul, preotul Gheorghe Achimescu și preotul Grigore Petrescu ce au slujit în bisericile din Parohia Godeanu. Totodată au mai fost înmânate câteva gramate de recunoștință

După acest moment, doamna primar Sabina Gheorgheci a acordat Preasfințitului Părinte Nicodim – Episcopul Severinului și Strehaiei, titlul de cetățean de onoare al comunei Godeanu, pentru implicarea cu timp și fără timp la sporirea vieții duhovnicești a acestor sate ce compun comuna Godeanu, Preasfinția Sa fiind originar din satul Godeanu al acestei comune.

Doamna primar a mai acordat câteva diplome de recunoștință părintelui arhimandrit Gherasim Armulescu, starețul Mănăstirii Topolnița, părintelui Adrian Olarean, consilier administrativ al Episcopiei Severinului și Strehaiei, părintelui Semenescu-Blidaru Ionuț-Claudiu, protoiereu al Protoieriei Drobeta Turnu Severin și părintelui paroh Nicolae Oproiu, Consilierul Social al Episcopiei Severinului și Strehaiei, care păstorește aceste ținuturi binecuvântate de Dumnezeu.

După acordarea acestor distincții a fost lansată cartea „Monografia comunei Godeanu” scrisă de Domnul Nicolae Băbălău, fiu al satului Șiroca, ce aparține comunei Godeanu, împreună cu un alt fiu al comunei Godeanu.

După aceste momente încărcate de emoție, a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru ctitorii și părinții slujitori ai acestei parohii trecuți la Domnul.

La final toți credincioșii prezenți au avut prilejul de a trece prin Sfântul Altar și a se închina la jertfelnicul nou sfințit.

*

Piatra de temelie a fost pusă de Înaltpreasfinţitul Dr. Teofan, Mitropolit al Olteniei în acea perioadă, în ziua de 22 aprilie 2001, la iniţiativa P.C. Pr. Achimescu Gheorghe, a Domnului Epitrop Grigore Săvescu, al Consiliului Parohial şi al enoriaşilor Parohiei Godeanu.
Lucrările de construcţie au început în anul 2001, prin strădania P.C. Pr. Achimescu Gheorghe, a P.C. Protopop Grigore Petrescu, a Epitropului Grigore Săvescu, a enoriaşilor Parohiei Godeanu şi a Familiei Gheorgheci Ion.
Cu ajutorul bunului Dumnezeu, s-au realizat următoarele lucrări:
- s-a realizat partea de zidărie a lăcaşului de cult;
- s-a pus acoperişul cu învelitoare din tablă de inox;
- s-a tencuit şi finisat interiorul şi exteriorul bisericii;
- s-a montat tâmplăria din geam termopan.
Din anul 2008, când P.C. Pr. Achimescu Gheorghe a trecut la Domnul, purtarea de grijă a construcţiei bisericii a fost continuată de P.C. Vicar Eparhial Grigore Petrescu, suplinitor al acestei parohii până în anul 2011, când a fost numit preot paroh al Parohiei Godeanu P.C. Pr. Oproiu Nicolae.
Prin strădania preacucernciei sale s-au realizat următoarele lucrări:
- s-a pus catapeteasma sculptată din lemn de stejar şi s-a împodobit cu icoane pictate;
- s-a montat pardoseală din granit în altar şi pe solee;
- s-au procurat toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe;
- s-au montat patru policandre noi;
- s-a construit o clopotniţă;
- s-au turnat alei de acces.
Începând cu anul 2012, s-au executat lucrările de pictură la interiorul sfântului lăcaş, în tehnica fresco, de către pictor Pascu Voicu Alexandru din Localitatea Alexandria.
Toate aceste lucrări au fost posibile prin stărduinţa Precucernicilor Preoţi slujitori ai Parohiei Godeanu, a Primăriei Godeanu, a Consiliului Parohial al Parohiei Godeanu şi a familiei Gheorgheci Ioan, dimpreună cu enoriaşii parohiei.

Citit 1316 ori Ultima modificare Miercuri, 25 Mai 2022 10:00

Media

Galerie de imagini