Imprimă această pagină
Duminică, 05 Ianuarie 2020 16:30

Hramul bisericii Grecescu

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La slăvitul praznic al Soborului Înaintemergătorului şi Botezătorului Ioan, Biserica Grecescu, fostă catedrală a orașului Drobeta-Turnu Severin, va îmbrăca straie de sărbătoare. Cu acest prilej, Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârşită de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Chiriarhul mehedinţenilor se va afla marți, 7 ianuarie 2020,  în mijlocul  credincioşilor Parohiei Grecescu din Turnu Severin, aceasta fiind prima vizită arhierească din noul an calendaristic. Răspunsurile liturgice vor fi date de către psalții Catedralei Episcopale din municipiu. 

Ziua de praznic se va încheia cu un Parastas săvârşit de soborul preoților slujitori spre veşnica pomenire a ctitorilor locaşului de închinare severinean, Ioan şi Ioana Grecescu.

Așadar, părintele Georgică Negrescu, paroh al bisericii Grecescu, face aleasă poftire tuturor credincioșilor severineni și nu numai,  pentru a se afla cu toții în comuniune liturgică. 

File de istorie la Biserica Grecescu

Biserica Grecescu este ctitorie din 1868, a familiei de boieri Ioan și Ioana Grecescu, care au ridicat şi spitalul din apropiere, cunoscut sub acelaşi nume. La realizarea proiectului, Carol I a angajat arhitectul Capitalei, biserica ridicându-se după stilul celei domneşti de la Curtea de Argeş. Valoarea şi frumuseţea acestui locaş religios sunt date şi de pictura interioară (stil neoclasic), creaţie a pictorului român ­Gheorghe ­Tattarescu (1872). Biserica a fost sfinţită în 1875, iar în 1884 a ­devenit catedrală ortodoxă a oraşului Turnu Severin. Cu râvnă şi pricepere s-au aplecat asupra acestei opere de artă religioasă doi profesori de desen din Turnu Severin, spălând pictura (în 1898, Alexandru Răsmeriţă, iar în 1908, Theodor Zarnea). Acoperişul bisericii a fost făcut iniţial din tablă de aramă, dar a fost smuls de germani în 1917. Cel de azi datează din 1920.

Citit 2677 ori Ultima modificare Duminică, 05 Ianuarie 2020 16:37