Episcopia Severinului și Strehaiei - Joi, 04 August 2022

Biserica „Sfântul Dorotei din Gaza” situată pe Calea Hinovei în localitatea Şimian îşi va sărbători duminică, 7 august, hramul.

Programul liturgic dedicat acestei sărbători debutează sâmbătă, 6 august, ora 18.00, când se va oficia slujba Vecerniei unite cu Litia.

Duminică, programul continuă începând cu orele 8.00 cu Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, alături un sobor de preoți și diaconi.

Răspunsurile la strană vor fi oferite de către psalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin.

Publicat în Știri religioase

În fiecare an, sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului nostru Iisus Hristos adună credincioşi de pretutindeni la mănăstirea Lainici din judeţul Gorj. Pelerinii sosesc în număr mare încă din ajun, dorind să se roage Sfântului Irodion, Stareţul de la Lainici. Cei ce se încumetă purced pe drumul forestier din stânga mănăstirii, străbătând câţiva kilometri prin pădure, până ce ajung la Schitul Locurele, aşezat într-o frumoasă poieniţă. Aici fusese iniţial serbat praznicul Schimbării la Faţă, dar cu timpul, hramul Schitului Locurele a fost adoptat şi de Mănăstirea Lainici.

Publicat în Știri religioase

Miercuri, 3 august 2022, părintele Ion Semenescu a fost prohodit la Biserica din localitatea Bala, județul Mehedinți.

Slujba Sfintei Liturghii din ziua prohodirii a fost oficiată de un ales sobor de preoți având ca protos pe părintele protoiereu Vasile Ganțu de la Protoieria Baia de Aramă, protoierie de care aparține administrativ parohia Bala. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată în biserica Parohiei Bala, biserică în care a fost slujitor părintele Ion Semenescu timp de peste 25 de ani până la ieșirea sa la pensie și apoi ca preot pensionar vreme de peste zece ani.

Trupul neînsuflețit al Părintelui Ion Semenescu a fost depus în această biserică în ziua de 2 august 2022 pentru ca toți fiii duhovnicești ai părintelui să își poată lua rămas bun de la duhovnicul lor așa cum se cuvine, în biserica în care a slujit cu timp și fără timp vreme îndelungată.

După slujba Sfintei Liturghii, începând cu orele 11 a avut loc slujba de prohodire a părintelui Ion Semenescu, slujbă oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei având alături un numeros sobor de preoți care de-a lungul vieții l-au cunoscut.

Slujba de prohodire a fost oficiată în curtea bisericii din Bala deoarece biserica din Bala este foarte mică și pentru ca mulțimea credincioșilor care au venit să își ia rămas bun de la duhovnicul lor, să poată participa la slujba de prohodire.

Necrologul de la finalul slujbei înmormântării a fost ținut de părintele protoiereu Vasile Ganțu, care a vorbit despre misiunea preotului în parohie și a evidențiat personalitatea părintelui Ion Semenescu.

La necrologul rostit de părintele Vasile Ganțu a adăugat câteva cuvinte și părintele Vrapcea Ion, fost protoiereu al protoieriei Strehaia pe vremea când nu era încă înființată Episcopia Severinului și Strehaiei, părintele vorbind despre duhovnicul de la Bala și amprenta pe care a pus-o asupra comunității de aici și nu numai.

De asemenea, la final, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a pus la inimile celor prezenți cuvânt prin care a arătat împortanța preotului Ion Semenescu pentru comunitatea parohială de la Bala și pentru întreaga zonă de munte a Mehedințiului, știut fiind faptul că părintele, chiar și după ieșirea sa la pensie a continuat să îndrume pe calea mântuirii numeroși fii duhovnicești. De asemenea Preasfinția Sa a evidențiat aleasa educație pe care Părintele Ion Semenescu a dat-o copiilor săi, fiul acestuia fiind actualul protoiereu al Protoieriei Drobeta Turnu Severin și paroh al Bisericii Maioreasa din Drobeta Turnu Severin, Părintele Claudiu-Ionuț Semenescu, iar cele două fiice fiind educatoare.

La căpătâiul Părintelui Ion Semenescu pe toată durata prohodirii au fost alături copiii și nepoții îndurerați la aceast moment de rămas bun față de cel ce le-a fost îndrumător în cele către Dumnezeu.

După slujba de prohodire soborul slujitor a purtat în procesiune sicriul cu trupul neînsuflețit al părintelui în jurul Bisericii din Bala, după rânduiala prohodirii preoților, iar la final părintele a fost înhumat în cavoul pregătit în fața intrării din biserica în care a slujit vreme de aproape jumătate de veac.

*

Părintele Ion Semenescu a văzut lumina zilei în data de 16 februarie 1933 în satul Ohaba, comuna Şovarna, judeţul Mehedinţi, fiind cel de-al treilea copil al familiei Semenescu Constantin şi Ana.

A urmat cursurile şcolii primare în satul natal, apoi în anul 1949 se înscrie la Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti din Drobeta Turnu Severin.

Pentru faptul că în anul 1950 această şcoală se desfiinţează, se înscrie şi urmează cursurile Seminarului Teologic din Craiova între anii 1951-1952. Pentru a finaliza cursurile este nevoit ca ultimul an, 1953, să-l urmeze la Seminarul Monahal al Mănăstirii Neamţ.

În anul 1954 se înscrie la Facultatea de Teologie din Bucureşti, iar în anul 1956 se transferă la Facultatea de Teologie din Sibiu unde, în 1957, devine licenţiat în Teologie.

Revine în locurile natale pâna în anul 1962, când la 16 noiembrie este numit preot la parohia Băseşti din judeţul Mehedinţi.

La 1 iulie 1964 este trasferat la parohia Pocruia din judeţul Gorj, unde slujeşte timp de 10 ani până la data de 1 august 1974, când primeşte transferul la parohia Bala.

De la 1 ianuarie 1999 se transferă la parohia Şovarna de Sus, iar la 1 martie 2000 se pensionează.

Rămâne să slujească în continuare alături de fiul său, părintele Semenescu - Blidaru Ionuţ, până în anul 2010.

A slujit lui Dumnezeu şi credincioşilor păstoriţi, peste 50 de ani. S-a remarcat şi în activitatea gospodărească purtând de grijă sfintelor biserici unde a slujit. A coordonat ridicarea bisericii din satul Brateş, comuna Bala şi contrubuie la restaurarea bisericii din parohia Bala de Jos.

În mai multe rânduri a suplinit parohiile Bobaiţa, Rudina, Dîlma, Crainici, Şovarna şi Sohodol.

Împreună cu soţia sa, Aurora, s-a bucurat de naşterea a trei copii Claudiu Ionuţ – preot, Delia Luminiţa – educatoare şi Anca – educatoare.

Pleacă din această lume având la căpătâiul său întreaga familie, împăcat cu gândul că în toată viaţa sa de preot a propovăduit Evanghelia lui Hristos, a încercat să aducă alinare şi încurajare celor aflaţi în necazuri, mijlocind prin rugăciune către Preamilostivul Dumnezeu.

Pe 1 august 2022, trupul neînsufleţit al părintelui a fost depus la casa din Bala, iar marți 2 august după-amiază a fost depus în biserica satului. Miercuri, 3 august 2022, a avut loc slujba de prohodire, săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Dumnezeu să îl odihnească şi cu drepţii să îl numere!

Publicat în Știri religioase

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« August 2022 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube