În Duminica a X-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la biserica cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” din parohia Marginea, judeţul Suceava.
În cronica Sihăstriei Râșcăi, una dintre cele mai tinere mănăstiri din cuprinsul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a fost însemnat astăzi, 30 august 2024, un nou eveniment cu răsunet peste veacuri, sfințirea Paraclisului cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului” și „Cinstirea Icoanei Maicii Domnului Prodromița”, zugrăvit în interior de către pictorii bisericești Constantin Buraciuc și Adrian Bernat.
Credincioși din întreaga zona a Moldovei au venit și în acest an la hramul Mănăstirii Secu din județul Neamț. Joi, 29 august a.c., mănăstirea și-a sărbătorit hramul istoric, Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Sfânta și dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a răspuns invitaţiei adresate de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În cadrul slujbei euharistice, Ierarhul nostru a fost înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.
Pelerini de pretutindeni şi-au îndreptat paşii la praznicul Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul, spre mănăstirea de pe valea Topolniţei, pentru a se bucura împreună de momente duhovniceşti înălţătoare cu prilejul hramului bisericii de zid a sfântului aşezământ monahal.
Mănăstirea Secu este loc de pelerinaj pentru o mulţime de credincioşi din judeţul Neamţ şi din alte părţi ale ţării, comunitatea monahală pregătind sărbătoarea anuală a hramului sfântului lăcaş de pe 29 august, când în calendar este menţionată Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi trecută cu cruce roşie şi post. Slujbele vor continua şi pe 30 august, a doua zi de hram, când vor fi prăznuiţi cei doi ocrotitori ai mănăstirii, Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolit al Moldovei, şi Cuviosul Ioan de la Rîşca şi Secu. La ceremonialul religios este aşteptat şi Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, având alături şi alţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Din sobor va face parte şi Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
În duminica a IX-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit în Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, alături de soborul catedralei.
În perioada 19-23 august 2024, satul Săliștea din nordul județului Mehedinți, component al comunei Isverna, comună recunoscută pentru păstrarea tradițiilor, în special a cântecului popular, s-a umplut de glasurile de bucurie ale celor aproximativ 80 de copii și tineri, beneficiari sau formatori ai ultimei ediții din anul 2024 a Taberei de Acasă (TDA).
În Duminica IX-a după Rusalii, a umblării pe mare şi a potolirii furtunii, credincioşii severineni vor avea parte de alese bucurii duhovniceşti. În municipiul de pe malul stâng al Dunării, ziua săptămânală de sărbătoare închinată Învierii Domnului va fi marcată prin slujire arhierească la Catedrala Episcopală. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie, având alături soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului locaş de închinare.
În ziua de prăznuire a Sfinţilor Mucenici Andrei Stratilat, Timotei, Agapie şi Tecla, Preasfinţitul Nicodim a săvârşit Sfânta Liturghie la mănăstirea Topolniţa. Evenimentul liturgic a fost prilejuit de aniversarea a 23 de ani de la hirotonia întru arhiereu a Ierarhului nostru.
În Duminica a VIII-a după Rusalii, obștea Mănăstirii „Sfânta Ana” din Orșova și-a întâmpinat Ierarhul, pe Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei. Preasfinția Sa a săvârșit aici Sfânta Liturghie alături de un sobor de preoți şi diaconi.