În Episcopia Severinului și Strehaiei s-au încheiat primele două tabere pentru copii și tineri din comunitățile rurale, derulate sub denumirea Tabăra de Acasă și organizate în parteneriat cu Departamentul Youth Action al Asociației „Anastasia”.
În duminica a V-a după Pogorârea Duhului Sfânt, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, având alături pe sfinţiţii slujitori ai sfântului lăcaş de închinare.
În ziua de prăznuire a Sfântului M. Mc. Pantelimon, 27 iulie 2024, în Parohia Vânători, Protopopiatul Vânju Mare, au avut loc câteva evenimente importante pentru această comunitate: Sfânta Liturghie arhierească, hirotesie întru duhovnic a Părintelui Mirel Cristinel Cilioaica şi sfinţirea casei parohiale.
Sâmbătă, 27 iulie 2024, în ziua de prăznuire a Sfântului M. Mc. Pantelimon, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji sfânta Liturghie în parohia Vânători, protopopiatul Vânju - Mare.
După slujba Sfintei Litrughii, Ierarhul nostru va sfinţi casa parohială care a fost renovată la interior în totalitate, de actualul părinte paroh Manolea Lucian Mihai, cu ajutorul Consiliului Judeţean Mehedinţi, a Primăriei Vânători şi cu donaţii ale credincioşilor.
Biserica parohială poartă hramul „Sf. M. Mc. Gheorghe” şi a fost construită în anul 1900, din cărămidă, fiind în formă de cruce.
În duminica V-a după Rusalii, a vindecării celor doi demonizaţi din ţinutul Gadarenilor, credincioşii severineni vor avea parte de alese bucurii duhovniceşti. În municipiul de pe malul stâng al Dunării, ziua săptămânală de sărbătoare închinată Învierii Domnului va fi marcată prin slujire arhierească la Catedrala episcopală. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va săvârşi Sfânta Liturghie, având alături soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului locaş de închinare.
Răspunsurile liturgice vor fi date în manieră bizantină de către cele două grupuri psaltice ale Catedralei: „Sf. Nicodim” şi „Sf. M. Mc. Gheorghe”.
În 25 iulie 2024, când Biserica Ortodoxă face pomenirea Adormirii Sfintei Ana, mama Fecioarei Maria, Mănăstirea Sfânta Ana din municipiul Orșova s-a îmbrăcat în haine de sărbătoare.
În fiecare an, pe data de 25 iulie, Biserica noastră prăznuieşte Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului. Este o zi specială şi pentru Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova, care îşi sărbătoreşte ocrotitoarea.
În Duminica a 4-a după Rusalii (a vindecării slugii sutașului), 21 iulie 2024, un sobor de șase ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, în frunte cu Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Huta, comuna Chiuiești, județul Cluj, cu prilejul întâlnirii fiilor satului, eveniment inițiat de vrednicul de pomenire Episcop Gurie Georgiu, fiu al satului și întâiul episcop al Eparhiei Devei și Hunedoarei (2009-2021).
Mănăstirea „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din Toplița și-a serbat hramul istoric. Cu acest prilej de sărbătoare a fost oficiată Dumnezeiasca Liturghie de către 5 Ierarhi.
În ziua de 20 iulie 2024, de praznicul Sfântului Ilie Tesviteanul, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, va sluji alături de Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, la hramul mănăstirii Topliţa din Episcopia Covasnei şi Harghitei.
Mănăstirea Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul din Topliţa, de la poalele munţilor Călimani, a fost fondată în 1928 de Patriarhul Miron Cristea. Fără îndoială, cea mai spectaculoasă şi valoroasă parte a complexului de clădiri este reprezentată de biserica monument a mănăstirii, aşa numita Biserică de la Stânceni, care a fost construită în 1847 şi mutată la Topliţa în 1910. Clădirea este o capodoperă de arhitecturii populare, cu soluţiile arhitecturale specifice ale meşterilor moldoveni, cu arcuri făcute din lemn.
Intrarea în biserică, de tip portic, se află pe partea sudică, este decorată cu arcuri susţinute de coloane sculptate şi are deasupra un mic turnuleţ.
Pereţii sanctuarului formează un pentagon, care este acoperit de un dom octogonal. Bolta naosului are formă semi-cilindrică şi este aşezată pe o fundaţie de formă octogonală, care este lungită în direcţia est-vest.
Duminică, 21 iulie 2024, credincioșii din satul Huta, județul Cluj, vor îmbrăca straie de sărbătoare cu prilejul întâlnirii fiilor satului. Cu binecuvântarea ierarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, din care va face parte şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.
În continuarea Sfintei Liturghii, va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru Episcopului Gurie al Devei şi Hunedoarei, fiu al satului, care a trecut la Domnul în octombrie 2021. La Huta se năştea, la 31 decembrie 1968, vrednicul de pomenire Episcop al Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Gurie.
Având în vedere comunicatul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, referitor la canonizările Părinților Ilarion Felea, Ilie Lăcătușu și Dumitru Stăniloae, Biroul de Presă al Patriarhiei Române face următoarele precizări: