Episcopia Severinului și Strehaiei - Iunie 2024

Motiv de aleasă bucurie duhovnicească pentru obştea Schitului Mănăstirii Toplița de la Gura Izvorului din județul Harghita, care poartă hramul „Duminica Tuturor Sfinților”. Hramul a fost a fost sărbătorit și în acest an în chip festiv prin slujirea Sfintei Liturghii arhierești de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, în cadrul unui sobor extins de preoți și diaconi. Ierarhul nostru a slujit în acest aşezământ monahal, răspunzând invitaţiei Preasfinţitului Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei.

Publicat în Știri religioase

În prima Duminica după Rusalii, a Tuturor Sfinţilor,  Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la schitul cu hramul „Duminica Tuturor Sfinţilor” din localitatea Gura Izvorului-Secu, Episcopia Covasnei şi Harghitei.

Publicat în Știri religioase

În ziua pomenirii Sfinților Apostoli Petru și Pavel – ocrotitorii municipiului Deva, sâmbătă, 29 iunie 2024, la Catedrala Episcopală din Deva a fost sărbătorit hramul de vară. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și cu Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, alături de soborul de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala mixtă „Sfântul Ierarh Nicolae” a lăcașului de cult, dirijată de Preotul Daniel Balea.

Publicat în Știri religioase

Ciumarca, așa cum se numește această reverberație încă vie a unei istorii sfinte petrecute cu mai bine de șase veacuri în urma pe meleagurile mehedințene, amintește de întrepătrunderea dintotdeauna a neputinței umane în fața bolilor necruțătoare cu milostivirea dumnezeiască. Sărbătoarea mărturisește prin gurile moșilor și strămoșilor actualilor locuitori ai zonei că, acolo unde vrea Dumnezeu, se biruiește rânduială firii. Acolo unde este jertfa și căință, însăși moartea își pierde puterea, iar sfinții reanimează și tămăduiesc trupuri, aducând în ele luminare și înțelepțire.

Publicat în Știri religioase

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Nestor, Episcopul Devei şi Hunedoarei, în perioada 25-29 iunie 2024 la Deva se va desfăşura seria de manifestări cultural-religioase numită „Zilele credinţei şi culturii”– ediţia a IX-a, cu ocazia prăznuirii Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, ocrotitorii spirituali ai oraşului Deva, manifestări organizate de Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Publicat în Știri religioase

În amintirea minunii vindecării oamenilor de ciumă, în fiecare an, sute de credincioși mehedințeni participă la Ciumarca satului Godeanu, zi de prăznuire instituită de însuși Ocrotitorul Olteniei, Cuviosul Nicodim cel Sfințit de la Tismana. Cu această ocazie se săvârșește Sfânta Liturghie de către ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu alți arhierei, preoți și diaconi. Alaiul clerical este întâmpinat cu tradițională pâine și sare, oferite de copiii îmbracați în frumoasele costume populare specifice zonei.

Publicat în Știri religioase

În perioada 25-26 iunie 2024, la Drobeta Turnu Severin s-au desfășurat lucrările Simpozionului internațional „Mehedinți – istorie, cultură și spiritualitate”, ajuns la ediţia a XVI-a.

Marţi, 25 iunie, la Centrul Social-Filantropic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta Turnu Severin a avut loc deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului Internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”, ajuns la ediţia a XVI-a. Manifestarea ştiinţifică şi academică este organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.

Luni, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea cea de peste an a Preasfintei Treimi, obștea monahală a mănăstirii Strehaia a primit în mijlocul ei pe Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei.

Publicat în Știri religioase

În perioada 25-26 iunie 2024, se desfăşoară lucrările Simpozionului Internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”. Ajuns la cea de-a XVI-a ediţie, evenimentul cultural-ştiinţific este organizat la Drobeta-Turnu-Severin cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul Cultural şi Învăţământ al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova.

Pagina 1 din 3


mbl live


mbl youtube