Episcopia Severinului și Strehaiei - Ianuarie 2023

În ziua de 26 ianuarie 2023, în Sala de consiliu a Academiei Române s-a desfășurat o interesantă conferință având ca temă Complexul monastic Strehaia.

Conferința a fost susținută de profesorul universitar Radu Ștefan Vergatti, membru titular al Academiei Oamenilor de Știință, care a propus auditoriului o serie de puncte de vedere deosebite cu privire la acest complex monastic de primă însemnătate pentru istoria Bisericii Ortodoxe Române și nu numai.

Duminică, 29 Ianuarie 2023 15:17

Un nou preot paroh la Parohia Jidoștita

Duminică, 29 ianuarie 2023, credincioșii din localitatea Jidoștița, comuna Breznița de Ocol, județul Mehedinți au primit vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim care a săvârşit aici slujba Sfintei Liturghii în biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului.

Publicat în Știri religioase

În ziua de 27 ianuarie 2023, biserica „Sfântul Ioan Gură de Aur” din orașul Drobeta Turnu Severin și-a serbat ocrotitorul primind în mijlocul ei pe Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Publicat în Știri religioase

De aproape o mie de ani, Biserica Ortodoxă sărbătoreşte la 30 ianuarie pe Sfinţii Trei Ierarhi, adică pe Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Nazianz (Teologul) şi pe Sfântul Ioan Gură de Aur.

Publicat în Știri religioase

Biserica Ortodoxă prăznuieşte vineri, 27 ianuarie, aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur (Hrisostom), reprezentantul cel mai de seamă al artei oratorice şi elocinţei creştine. Fiind unul dintre cei trei mari Sfinţi Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe, serbaţi împreună la 30 ianuarie, Sfântul Ioan Hrisostom a fost luat ca ocrotitor de foarte multe lăcaşuri de cult. Între acestea se numără şi biserica severineană de pe Calea Târgu Jiului, care îşi serbează patronul spiritual.

Preotul paroh Octavian-Sorin Iliescu invită dreptslăvitorii creştini la Sfânta Liturghie săvârşită în ziua hramului. Slujba va fi oficiată de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Alături de Preasfinţia Sa va liturghisi un sobor de preoţi şi diaconi.

În duminica a XVII-a după Rusalii, a Cananeencei, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie în biserica cu hramul „Naşterea Maicii Domnului” din parohia Jidoştiţa, protopopiatul Drobeta Turnu Severin.

Cu acest prilej va fi instalat şi noul preot paroh al acestei comunităţi de credincioşi în persoana părintelui Moşurlea Valentin, în prezent slujitor la parohia Peri.

Publicat în Știri religioase

Românii de pretutindeni aniversează în ziua de 24 ianuarie 2023, 164 de ani de la Unirea Principatelor Române. An de an, ziua de 24 ianuarie devine prilej de a rememora un fragment important al istoriei românilor, cel al Unirii Principatelor.

În duminica a XXXII-a după Rusalii ierarhul mehedințenilor, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Drobeta Turnu Severin. Preasfinția Sa a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din municipiu, având alături soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de închinare.

Publicat în Știri religioase

Aşa cum ne-am obișnuit, în ziua de 24 ianuarie – Unirea Principatelor Române, zi care are o însemnătate uriaşă pentru istoria poporului român, instituțiile de cultură și cele ale autorităților locale organizează diverse activităţi prin care se doreşte punerea în valoare a acestor momente istorice deosebite care au dus la întregirea neamului românesc.

Publicat în Comunicate

Duminică, 22 ianuarie, Preasfinţitul Părinte Nicodim va sluji Sfânta Liturghie la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului“ şi „Sf.M.Mc.Gheorghe” din Drobeta Turnu Severin. Ierarhul va avea alături soborul de preoţi şi diaconi al Catedralei. Răspunsurile la strană vor fi date de membrii celor două grupuri psaltice ale Catedralei.

Publicat în Știri religioase

În data de 18 ianuarie, în Sala „Nestor Vornicescu” a Centrului Eparhial din Drobeta Turnu Severin, a avut loc şedinţa pentru întocmirea dării de seamă pentru anul 2022.

Publicat în Comunicate
Pagina 1 din 3


mbl live


mbl youtube