Episcopia Severinului și Strehaiei - August 2022

Anul Nou Bisericesc, spre deosebire de Anul Nou civil, începe la 1 septembrie. Data aceasta de 1 septembrie pentru începutul anului bisericesc a fost împrumutată de la evrei care sărbătoreau atunci anul civil, potrivit Sinaxarului din Mineiul zilei de 1 septembrie. Evreii încep calendarul cu luna Tişri, adică cu septembrie. În prima zi din luna septembrie, evreii aveau zi de odihnă şi aduceau Domnului ardere de tot.

Publicat în Știri religioase

Joi, 1 septembrie, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Simeon Stâlpnicul, Mănăstirea Jiana va îmbrăca haine de sărbătoare. În această zi, Sfânta Liturghie va fi oficiată de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice vor fi date de protopsalţii Catedralei Episcopale din Drobeta Turnu Severin. După Sfânta Liturghie se va săvârşi Tedeum la începutul anului bisericesc şi parastas pentru ctitori.

Publicat în Știri religioase

De praznicul Tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul, Mănăstirea Topolniţa a îmbrăcat haină de sărbătoare, cu prilejul hramului.

Publicat în Știri religioase

În Duminica a XI -a după Rusalii, credincioșii parohiei Jirov din Protopopiatul Strehaia au primit în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Publicat în Știri religioase

În fiecare an, la 29 august, Biserica noastră dreptmăritoare prăznuieşte „Tăierea capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”. În această binecuvântată zi de praznic, mănăstirea mehedințeană Topolniţa îşi serbează cel de-al doilea hram.

Publicat în Știri religioase

La parohia Jirov din protopopiatul Strehaia, va poposi în Duminica a XI-a după Rusalii Chiriarhul locului, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei. Ierarhul mehedinţean va săvârşi aici Sfânta Liturghie şi, cu acest prilej, va adăuga în rândurile preoţilor mehedinţeni un nou slujitor al Sfântului Altar.

Publicat în Știri religioase

Joi 25 august 2022, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Paraclisul cu hramul Sfântul Ioan Gură de Aur din incinta Centrului Cultural Misionar Sfântul Ioan Gură de Aur din Drobeta Turnu Severin.

Publicat în Știri religioase

În fiecare an, în prima duminică după Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, în localitatea Cireșu din județul Mehedinți, locuitorii din zona de nord a județului Mehedinți, și nu numai, se adună în număr mare la Sărbătoarea Peșterii Topolnița, una din cele mai mari peșteri naturale din lume, peșteră aflată în Geoparcul Mehedinți, în teritoriul administrativ al comunei Cireșu pe drumul județean 607B ce leagă localitățile Cireșu și Marga.

Publicat în Știri religioase

Ediţia de anul trecut a Sărbătorii Peşterii Topolniţa a cuprins un moment liturgic special în parcursul programului şi anume sfinţirea de către Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a troiţei ridicată în memoria lui Tudor Vladimirescu şi a pandurilor săi de către Episcopia Severinului şi Strehaiei, împreună cu Primăria comunei Cireşu, în amintirea luptei ce s-a dat pe această colină între panduri şi turci, precum şi pentru a cinsti împlinirea a 200 de ani de la Revoluția lui Tudor Vladimirescu de la 1821.

Publicat în Știri religioase

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2022 drept Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului. De asemenea, în contextul împlinirii a 1.000 de ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Simeon Noul Teolog († 1022) și a 300 de ani de la nașterea Sfântului Paisie de la Neamț († 1722), Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a proclamat anul 2022 drept Anul comemorativ al Sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț.

Publicat în Comunicate
Pagina 1 din 3


mbl live


mbl youtube