Episcopia Severinului și Strehaiei - Iulie 2022

Ctitorul Episcopiei Devei și Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Episcop Gurie, a fost pomenit sâmbătă, 30 iulie 2022, în satul natal Huta din comuna Chiuiești, județul Cluj. Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de Arhipăstorul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Nestor, Episcopul Devei și Hunedoarei, și cu Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, alături de soborul de preoți și diaconi, în Altarul de vară al bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.

Publicat în Știri religioase

Părintele Ion Semenescu a văzut lumina zilei în data de 16 februarie 1933 în satul Ohaba, comuna Şovarna, judeţul Mehedinţi, fiind cel de-al treilea copil al familiei Semenescu Constantin şi Ana.

A urmat cursurile şcolii primare în satul natal, apoi în anul 1949 se înscrie la Şcoala de Cântăreţi Bisericeşti din Drobeta Turnu Severin.

Pentru faptul că în anul 1950 această şcoală se desfiinţează, se înscrie şi urmează cursurile Seminarului Teologic din Craiova între anii 1951-1952. Pentru a finaliza cursurile este nevoit ca ultimul an, 1953, să-l urmeze la Seminarul Monahal al Mănăstirii Neamţ.

În anul 1954 se înscrie la Facultatea de Teologie din Bucureşti, iar în anul 1956 se transferă la Facultatea de Teologie din Sibiu unde, în 1957, devine licenţiat în Teologie.

Revine în locurile natale pâna în anul 1962, când la 16 noiembrie este numit preot la parohia Băseşti din judeţul Mehedinţi.

La 1 iulie 1964 este trasferat la parohia Pocruia din judeţul Gorj, unde slujeşte timp de 10 ani până la data de 1 august 1974, când primeşte transferul la parohia Bala.

De la 1 ianuarie 1999 se transferă la parohia Şovarna de Sus, iar la 1 martie 2000 se pensionează.

Rămâne să slujească în continuare alături de fiul său, părintele Semenescu - Blidaru Ionuţ, până în anul 2010.

A slujit lui Dumnezeu şi credincioşilor păstoriţi, peste 50 de ani. S-a remarcat şi în activitatea gospodărească purtând de grijă sfintelor biserici unde a slujit. A coordonat ridicarea bisericii din satul Brateş, comuna Bala şi contrubuie la restaurarea bisericii din parohia Bala de Jos.

În mai multe rânduri a suplinit parohiile Bobaiţa, Rudina, Dîlma, Crainici, Şovarna şi Sohodol.

Împreună cu soţia sa, Aurora, s-a bucurat de naşterea a trei copii Claudiu Ionuţ – preot, Delia Luminiţa – educatoare şi Anca – educatoare.

Pleacă din această lume împăcat cu gândul că în toată viaţa sa de preot a propovăduit Evanghelia lui Hristos, a încercat să aducă alinare şi încurajare celor aflaţi în necazuri, mijlocind prin rugăciune către Preamilostivul Dumnezeu.

Pe 1 august 2022, trupul neînsufleţit al părintelui va fi depus la casa din Bala, iar marți după-amiază va fi depus în biserica satului. Miercuri, 3 august 2022, va avea loc slujba de prohodire, săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Dumnezeu să îl odihnească şi cu drepţii să îl numere!

Publicat în Comunicate

În ziua de pomenire a Sfinților Apostoli și Diaconi: Prohor, Nicanor, Timon și Parmena, Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la parohia Gura Motrului – Arginești „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Arginești, Protopopiatul Strehaia, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Publicat în Știri religioase

Sâmbătă, 30 iulie 2022, credincioșii din satul Huta, județul Cluj, vor îmbrăca straie de sărbătoare cu prilejul întâlnirii fiilor satului. Cu binecuvântarea ierarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Sfânta Liturghie va fi săvârșită de către un sobor de ierarhi, preoți și diaconi, din care va face parte şi Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

În continuarea Sfintei Liturghii, va fi oficiată o slujbă de pomenire pentru Episcopului Gurie al Devei şi Hunedoarei, fiu al satului, care a trecut la Domnul în octombrie anul trecut. La Huta se năştea, la 31 decembrie 1968, vrednicul de pomenire Episcop al Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Gurie.

Duminica a VII-a după Rusalii, când Biserica noastră serbează Înainte-prăznuirea Scoaterii Sfintei Cruci, va fi prilej de aleasă bucurie pentru obştea Mănăstirii Izbuc din inima Munților Codru Moma, Episcopia Oradiei. Dumnezeiasca Liturghie va fi săvârșită de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.

Din alesul sobor slujitor vor face parte Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei, Chiriarhul locului, la care se adaugă oaspeți de seamă ai Eparhiei, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei.

Publicat în Știri religioase

Luni, 25 iulie 2022, când Biserica Ortodoxă a prăznuit Adormirea Sfintei Ana, mănăstirea mehedințeană ,,Sfânta Ana" din localitatea Orșova și-a serbat hramul.

Publicat în Știri religioase

Duminică, 24 iulie 2022, la ceas de seară, la sfârșitul Vecerniei, credincioșii din Parohia Gruia, Protopopiatul Vânju Mare, Episcopia Severinului și Strehaiei, au primit pe noul lor Preot Paroh, Părintele Victor Cosmin Tunsoiu. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei și Chiriarhul locului, în prezența Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și a unui sobor de preoți, între care s-a numărat Părintele Vasile Ghițan, Protopopul de Vânju Mare; Părintele Ionuț Ștefan, Inspector Bisericesc; Părintele Mihail Ilea, fostul Preot Paroh de la Gruia, ieșit de curând la pensie și Părintele Victor-Cosmin Tunsoiu, noul Preot Paroh. Biserica a fost plină de credincioși de diferite vârste, între care și tineri îmbrăcați în frumoase costume populare, care i-au întâmpinat pe cei doi Ierarhi cu pâine și sare, potrivit obiceiului și tradiționalei ospitalități românești, iar la eveniment a participat și Domnul Bengescu Marian Sorin, Primarul Comunei Gruia.

Publicat în Știri religioase

În Duminica a VI -a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la parohia Devesel, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Publicat în Știri religioase

În fiecare an, pe data de 25 iulie, Biserica noastră prăznuieşte Adormirea Sfintei Ana, mama Maicii Domnului. Este o zi specială şi pentru Mănăstirea Sfânta Ana din Orşova, care îşi sărbătoreşte ocrotitoarea.

Publicat în Știri religioase

Duminică, 24 iulie, întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim, va săvârşi Sfânta Liturghie la biserica parohiei Devesel din protopopiatul Vînju Mare.

Tot această duminică va fi prilej de bucurie duhovnicească pentru obştea Mănăstirii Mraconia, unde Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Românilor ortodocşi din Ungaria, va sluji Sfânta Liturghie.

Publicat în Știri religioase

Sfântul proroc Ilie Tesviteanul, prăznuit ca drept, făcător de minuni şi aducător de ploi în perioadă de secetă, este sărbătorit de creștinii ortodocși miercuri, 20 iulie. Sărbătoarea prorocului Ilie Tesviteanul este şi ziua Aviaţiei Române, acest sfânt fiind considerat, începând din 1913, ocrotitorul şi patronul aviatorilor.

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei şi Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, au participat miercuri la hramul bisericii greceşti „Sfântul Atanasie cel Mare” din Sikia, Halkidiki, unde preotul paroh este român. Părintele Nicolae Pântea este slujitor în Grecia de 23 de ani.

Publicat în Știri religioase
Pagina 1 din 3


mbl live


mbl youtube