Episcopia Severinului și Strehaiei - Iulie 2021

Astăzi, 31 Iulie 2021, când Sfânta noastră Biserică sărbătoreşte „Înainte-prăznuirea scoaterii Sfintei Cruci, Sfântul și Dreptul Evdochim, Sfântul și Dreptul Iosif cel din Arimateea”, Biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Godeanu, Protopopiatul Drobeta-Turnu Severin, s-a bucurat de vizita Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Publicat în Știri religioase

Sâmbătă, 31 iulie, credincioşii parohiei Godeanu vor primi în mijlocul lor pe Întâistătătorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei, Preasfinţitul Părinte Nicodim.

Episcopul mehedinţean, care îşi are obârşia în acest sat, va săvârşi Sfânta Liturghie arhierească la biserica cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din localitate, având alături un sobor de preoţi şi diaconi.

După Sfânta Liturghie Preasfinţitul Nicodim va oficia slujba de Parastas la 40 de zile de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Pr. Grigore Petrescu. Părintele Grigore Petrescu a trecut la cele veşnice în ziua Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, din anul Domnului 2021 după o îndelungată suferinţă.

*******

Duminică, 1 august, Preasfinţitul Părinte Nicodim va săvârşi Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin. În această duminică începe Postul Adormirii Maicii Domnului ce ţine până pe 15 august. Postul acesta (popular - al Sântă-Măriei), care precedă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, e rânduit de Biserică spre aducerea aminte de virtuţile alese ale Sfintei Fecioare şi de postul cu care ea însăşi, după tradiţie, s-a pregătit pentru trecerea la cele veşnice.

Evanghelia duminicii face amintire de vindecarea slăbănogului din Capernaum. Mântuitorul Hristos, intrând într-o casă din Capernaum, vindecă un paralizat. Patru oameni îl aduc pe o targa, iar El, văzând credinţa lor, i-a zis aceluia: „Îndrăzneşte, fiule! Iertate sunt păcatele tale!” Urmează arhicunoscuta contestare din partea iudeilor: „Pentru ce vorbeşte Acesta astfel? El huleşte. Cine poate ierta păcatele fără numai unul Dumnezeu?” (Mc. 2, 7) Domnul Hristos, însă, nu intră în dispută cu ei. Le arată numai semnul puterii Sale: „Scoala-te, ia-ţi patul tău şi mergi la casa ta.” Ca sa înţeleagă cu toţii „că putere are Fiul Omului pe pământ a ierta păcatele”, a tămăduit pe paralizat chiar în faţa lor.

Publicat în Știri religioase

Astăzi 27 iulie 2021, când Sfânta noastră Biserica prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Pantelimon, doctor fără de arginți, Biserica Parohială Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din localitatea Vânători, Protopopiatul Vânju Mare, a primit vizita Preasfințitului Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei care a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.

Publicat în Știri religioase
Duminică, 25 Iulie 2021 14:06

Mănăstirea Sfânta Ana și-a serbat hramul

Duminică, 25 iulie 2021, când Biserica Ortodoxă a prăznuit Adormirea Sfintei Ana, mănăstirea mehedințeană ,,Sfânta Ana" din localitatea Orșova și-a serbat hramul.

Publicat în Știri religioase

Duminică, 25 iulie, Mănăstirea „Sfânta Ana” din Orşova își va serba hramul. Cu acest prilej va fi oficiată Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului şi Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care vor fi însoțiţi în rugăciune de un sobor de preoți şi diaconi, în timp ce la strană răspunsurile vor fi date de psalţii Catedralei Episcopale din Severin.

Publicat în Știri religioase

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a împlinit joi 70 de ani. 22 iulie este ziua de naştere a Preafericirii Sale.

Patriarhul Daniel s-a născut în 1951, în satul Dobrești, comuna Bara, județul Timiș, fiind al treilea copil în familia învățătorului Alexie și Stela Ciobotea.

După ce a absolvit studii doctorale de teologie sub coordonarea Părintelui Dumitru Stăniloae la București și apoi sub îndrumarea a doi reputați profesori francezi la Strasbourg, Dan-Ilie Ciobotea intra în monahism cu numele Daniel la vârsta de 36 de ani. A intrat în viața monahală în 1987 la Mănăstirea Sihăstria, avându-l ca naș de călugărie pe Părintele Cleopa Ilie.

După trei ani a fost hirotonit arhiereu și a slujit timp de câteva luni ca Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, devenind din 7 iunie 1990 Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.

La Iași a avut numeroase inițiative de succes atât pe plan pastoral și administrativ, dar și academic. Acolo, a făcut demersuri pentru consolidarea şi restaurarea Catedralei mitropolitane din Iaşi, fondarea Centrului de Diagnostic şi Tratament Providenţa. În anul 2008, centrul a devenit primul spital al Bisericii cu o structură avizată de Ministerul Sănătății de 102 paturi.

Din septembrie 2007 este Patriarhul României

În această demnitate, încă de la începutul misiunii sale, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a asigurat continuarea proiectelor aflate în desfăşurare la acea vreme şi iniţierea unor noi proiecte fără a despărţi Liturghia de filantropie și filantropia de Liturghie sau opera socială de viața duhovnicească.

Biserica a cunoscut schimbări menite a păstra nealterat duhul de rugăciune şi în acelaşi timp a îmbunătăţi viaţa tuturor.

Cea mai cunoscută dintre realizările actualului Conducător al Bisericii noastre este împlinirea unui vechi deziderat al românilor: Catedrala Națională care a fost sfințită la o sută de ani de la Marea Unire.

Părintele Patriarh Daniel a acordat o atenție deosebită predecesorilor, martirilor și sfinților români. În timpul patriarhatului său au fost canonizaţi peste 30 de sfinţi români. Catedrala Mântuirii Neamului este închinată tuturor eroilor neamului, avându-l ca ocrotitor pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

Printre primele inițiative de la București se numără înființarea Centrului de Presă Basilica. Patriarhul Daniel manifestă o grijă deosebită pentru românii din Diaspora, fapt pentru care la propunerea Preafericirii Sale, Sfântul Sinod a hotărât în anul 2009 adoptarea unei zile dedicate migranţilor români.

Părintele Patriarh a încurajat în mod deosebit activitatea socială în acești ani, Biserica Ortodoxă Română devenind cel mai mare filantrop și având în subordine peste 800 de instituţii cu profil filantropic.

Sursa şi foto credit: basilica.ro

Publicat în Știri religioase

În ziua pomenirii Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, marți, 20 iulie 2021, Înaltpreasfințitului Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, Preasfințitul Părinte Gurie, Episcopul Devei și al Hunedoarei, Preasfințitul Părinte Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, și Preasfințitul Părinte Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, au târnosit biserica cu hramurile „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare” din satul Gothatea, parohia Gurasada, Protopopiatul Deva, iar apoi a fost săvârșită Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Publicat în Știri religioase

Marţi, 20 iulie 2021, în ziua de prăznuire a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul, Preasfinţitul Episcop Nicodim va face parte din soborul de ierarhi ce va sfinţi biserica parohiei Gothatea cu hramul Intrarea Maicii Domnului în Biserică, din Episcopia Devei și Hunedoarei.

Publicat în Știri religioase

Duminică 18 iulie 2021, când Biserica Ortodoxă Română face pomenirea Sfinților Părinți de la Sinodul al IV-lea Ecumenic, biserica severineană din Cartierul Crihala, asezată sub purtarea de grijă a Sfântului Ilie Tesviteanul, și-a serbat cu anticipație hramul.

Publicat în Știri religioase
Sâmbătă, 17 Iulie 2021 13:20

Hramul de vară al Mănăstirii Baia de Aramă

Sâmbătă, 17 iulie 2021, când Biserica Ortodoxă prăznuiește pe Sfânta Mare Muceniță Marina, Mănăstirea Baia de Aramă a îmbrăcat straie de sărbătoare, serbându-și hramul de vară.

Publicat în Știri religioase
Pagina 1 din 2


mbl live


mbl youtube