Episcopia Severinului și Strehaiei - Mai 2021

În calendarul Bisericii noastre Ortodoxe, Duminica aceasta, a V-a după Învierea Domnului, este numită Duminica Samarinencei.

Publicat în Știri religioase

O serie de acțiuni spiritual-culturale se desfășoară în această perioadă în Episcopia Caransebeșului, în cadrul „Zilelor credinței și culturii”, manifestare ajunsă la cea de-a XIV-a ediție.

Publicat în Știri religioase

Credincioşii mehedinţeni din satul Godeanu au prăznuit vineri, 28 mai, Ciumarca, o sărbătoare instituită de însuşi Sfântul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Eparhiei Severinului și Strehaiei. Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită după tradiţie pe dealul Chiciora, de un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi.

Publicat în Știri religioase

În ziua de 27 mai, în ziua prăznuirii Sf. Mc. Iuliu Veteranul, iubitorii de rugăciune au poposit în Câmpia Blahniței pentru a lua parte la hramul mănăstirii Jiana, din Protoieria Vânju Mare.

Publicat în Știri religioase

În fiecare an, de Ciumarcă, credincioşii din zona de munte a Mehedinţiului se adună ca la o adevărată nedee. Ciumarca este o sărbătoare instituită de însuşi Sfântul Nicodim de la Tismana, ocrotitorul Eparhiei Severinului şi Strehaiei.

Publicat în Știri religioase

Joi, 27 mai, când Biserica Ortodoxă face prăznuirea Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul, mănăstirea mehedințeană Jiana îmbracă straie de sărbătoare, serbându-și hramul. Așezământul monahal din Câmpia Blahniței va deveni în aceste zile o oază de pelerinaj și rugăciune pentru credincioșii iubitori de prăznuire.

Publicat în Știri religioase

În perioada 28 mai - 1 iunie, se desfășoară la Drobeta Turnu Severin festivalul de film pentru copii - Kinosaga. Festivalul are în programul celor 5 zile de desfășurare filme pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12+. Pentru cei mai mici, începând cu vârsta de 5 ani, există ateliere de lectura, de materiale reciclabile și ateliere de păpuși. Pe toată durata festivalului ușile Palatului Culturii „Teodor Costescu” sunt deschise, întrarea este liberă, preferabil cu programare înainte.

O serie de cursuri sub genericul „Descoperiri din ştiinţele congnitive și legăturile lor cu ascetica și mistica ortodoxă” au debutat marţi seara în Sala „Nestor Vornicescu” a Centrului Eparhial al Episcopiei Severinului şi Strehaiei. Lucrările se desfășoară timp de trei săptămâni, un curs pe săptămână, având invitați profesorii de religie din Mehedinţi şi sunt susţinute de maica Emilia Nistoroiu din cadrul sectorului Cultural şi Învăţământ al Episcopiei Severinului şi Strehaiei, sub coordonarea consilierului de resort dl. Mihai Corcodel.

Credincioşii severineni vor avea parte şi în a patra duminică după Sfintele Paşti de alese bucurii duhovniceşti. În municipiul de pe malul stâng al Dunării, ziua de sărbătoare închinată Învierii Domnului va fi marcată prin slujire arhierească la Catedrala Episcopală. Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei va săvârşi Sfânta Liturghie, având alături soborul de preoţi şi diaconi ai sfântului locaş de închinare.

Publicat în Știri religioase

De praznicul Sfinților Împărați Constantin şi Elena, biserica de lemn a mănăstirii Topolnița şi-a serbat hramul. Cu acest prilej la această vatră monahală s-a săvârșit Sfânta Liturghie arhierească de către Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei având alături un ales sobor de preoți și diaconi. Pelerinii mehedințeni prezenți la această sărbătoare au înălțat rugăciuni către ocrotitorii sfântului lăcaş de închinare şi au aprins o făclie pentru cei ce s-au mutat la Domnul.

Publicat în Știri religioase
Pagina 1 din 3


mbl live


mbl youtube