Episcopia Severinului și Strehaiei - Decembrie 2021

În Duminica dinaintea Botezului Domnului, pe 2 ianuarie, credincioşii parohiei Titerleşti, Protopopiatul Baia de Aramă, primesc vizita pastorală a Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

Publicat în Știri religioase

În noaptea dintre ani, în toate lăcaşurile de rugăciune ale Bisericii Ortodoxe Române se va săvârşi o slujbă de mulţumire şi de binecuvântare a începutului noului an calendaristic.

Pentru a se uniformiza diversele practici şi pentru a nu muta slujba Te Deum-ului din locul consacrat ei, anume după Sfânta Liturghie, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât, în şedinţa din 17 februarie 2011, ca în noaptea trecerii dintre ani să se săvârşească Acatistul Domnului nostru Iisus Hristos, însoţit de rugăciuni de mulţumire pentru binefacerile primite în anul ce a trecut şi de rugăciuni la intrarea în noul an. Această rânduială urmează a fi oficiată atât în catedrale şi parohii, cât şi în mănăstiri.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, Slujba Acatistului va începe în jurul orei 23.30 şi va fi oficiată de Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei.

În prima zi a anului, în toate bisericile ortodoxe se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Pe 1 ianuarie Biserica noastră prăznuieşte pe lângă Praznicul Tăierii Împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos şi pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul din Cezareea Capadociei. De aceea, în această zi, în cinstea Sfântului Vasile cel Mare se săvârşeşte Liturghia care îi poartă numele. Ca formă, aceasta provine din Liturghia Antiohiană, pe care Sfântul Vasile cel Mare a rescris-o în a doua jumătate a secolului al IV-lea.

La Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin slujba va fi săvârşită de ierarhul locului, împreună cu întregul sobor de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de cult.

La finalul Sfintei Liturghii va fi săvârşită slujba de Te Deum care se oficiază în prima zi a noului an. Pentru a încununa momentele duhovniceşti deosebite trăite la început de an la Catedrala Episcopală, o parte din protopsalţii Catedralei vor prezenta, pe platoul din faţa sfântului lăcaş, tradiţionalul Pluguşor și jocul Caprei, momente care vor fi gustate cu multă bucurie, dar şi cu nostalgie de toţi cei prezenţi.

În privința citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea dintre ani sau imediat după Sfânta Liturghie din prima zi a anului, Sinodul Bisericii Ortodoxe Române, în urmă unei dezbateri sinodale din dată de 17 februarie 2011, a hotărât: „Episcopii chiriarhi vor adresa clerului îndrumarea pastorală și duhovnicească de a respectă rânduiala citirii Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în zile de post, în cazuri individuale și, după caz, în legătură cu Taină Sfântului Maslu, atunci când bolnavul solicită, această rânduiala trebuind să fie însoțită de post și spovedanie, atât din partea clericilor, cât și a credincioșilor. Citirea Molitfelor Sfântului Vasile cel Mare în noaptea trecerii dintre ani este o practică regională, întâlnită mai ales în sudul țării, neaprobata de Sfântul Sinod, inexistentă în alte zone ale țării și, mai ales, în practica altor Biserici Ortodoxe surori.”

Precum bine se știe, aceste rugăciuni întocmite de Sfântul Vasile cel Mare sunt o serie de blesteme adresate diavolului care posedă un suflet și îl chinuie în mod vizibil. Pentru această, aceaste rugăciuni se cade a fi rostite de preot numai persoanelor demonizate, cel mult în prezența rudelor și a prietenilor împreună-rugători.

Mai mult, pregătirea pentru aceste rugăciuni trebuie să fie una serioasă, atât din partea preotului rugător, precum și din partea celor de față (demonizatul, dacă este cu putință, și însoțitorii acestuia). Astfel, pentru a lua parte la aceste molitfe, fiecare este dator să postească aspru măcar o zi (post negru, dacă este cu putință), să se spovedească și să se împărtășească.

Publicat în Știri religioase

Joi 30 decembrie 2021 când Biserica Ortodoxă română face pomenirea Sfintei Mucenițe Anisia din Tesalonic, a Sfintei Cuvioase Teodora din Cezareea și a sfântului Cuvios Leon, Mănăstirea Mraconia a primit vizita pastorală a Preasfințitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a slujit aici Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie.

Publicat în Știri religioase

Sfântul Arhidiacon Ștefan a fost sărbătorit astăzi în mijlocul credincioșilor din parohia „Sfântul Ierarh Nicolae” din Orșova. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfințitul Părinte Nicodim Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi.

Publicat în Știri religioase

În aceste zile de mare praznic împărătesc, Mănăstirea Balta a primit un sfânt odor, clopotul care va anunța mereu sfintele slujbe si cele șapte laude bisericești săvârșite zilnic în paraclisul mănăstirii. Clopotul a răsunat pentru prima data în ajunul sărbătorii celei mari a Întrupării Fiului lui Dumnezeu.

Publicat în Știri religioase

Luni, 27 decembrie, când Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Sfântul şi Întâiul Mucenic Arhidiacon Ştefan, Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim va sluji în biserica cu hramul „Sfântului Ierarh Nicolae” din parohia Orşova Sud. Raspunsurile la strana vor fi date de câţiva membri ai corului „Kinonia”.

Publicat în Știri religioase

Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, îşi sărbătoreşte duminică ocrotitorul spiritual, Sf. Cuv. Nicodim cel Sfinţit de la Tismana.

Publicat în Comunicate

Sfântul Cuvios Nicodim de la Tismana este ocrotitorul Episcopiei Severinului şi Strehaiei. El este cel care a înfiinţat acum 650 de ani Mănăstirea Vodiţa şi tot de numele său este legată şi începerea vieţii monahale la alte trei mănăstiri din Eparhie: Topolniţa, Coşuştea Crivelnic şi Gura Motrului. Sfântul a întemeiat şi alte biserici în ţinuturile Mehedinţiului, iar din timpul său oamenii ţin sărbătoarea numită Ciumarca, ce aminteşte de minunile vinedecărilor de ciumă pe care Sfântul le-a săvârşit.

Publicat în Știri religioase

De marele praznic al Nașterii Domnului Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, a slujit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, înconjurat de slujitorii sfântului lăcaş de închinare.

Publicat în Știri religioase

Credincioşii severineni se vor bucura în ziua de Crăciun, sâmbătă, 25 decembrie, de  o slujbă specială săvârşită cu această ocazie la Catedrala Episcopală din municipiu. Cei prezenţi vor trăi minunea Întrupării Cuvântului lui Dumnezeu împreună cu arhipăstorul lor, Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care va liturghisi alături de soborul de preoţi şi diaconi ai Catedralei Episcopale.

Ambianţa duhovnicească de rugăciune va fi întreţinută de răspunsurile date la strană de membrii celor două grupuri psaltice.

La finalul Sfintei Liturghii se va da citire Pastoralei de Crăciun a chiriarhului mehedinţean, iar corul Kinonia va susţine tradiţionalul concert de Crăciun în faţa credincioşilor participanţi la Sfânta Liturghie. Concertul va fi transmis în direct pe calea aerului la Radioul „Lumina” şi online pe paginile de Facebook ale Episcopiei Severinului şi Strehaiei şi Radioului „Lumina”.

Sărbătoarea şi bucuria comuniunii continuă şi duminică, 26 decembrie, în vechea Cetate a Severinului, cu Liturghie arhierească, Episcopia Severinului şi Strehaiei urmând să îşi prăznuiască hramul, „Sf. Cuvios Nicodim cel Sfinţit de la Tismana", iar Preasfinţitul Părinte Nicodim îşi va serba ziua de nume.

Întru mulţi şi binecuvântaţi ani, Preasfinţite Părinte Nicodim!

Publicat în Știri religioase
Pagina 1 din 3


mbl live


mbl youtube