Episcopia Severinului și Strehaiei - Joi, 06 August 2020

Joi, 6 august, când Biserica Ortodoxă sărbătorește marele praznic al Schimbării la Față a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei a săvârșit Sfânta Liturghie, la mănăstirea mehedințeană Jiana.

Așezământul monahal din Câmpia Blahniței a devenit la ceas de mare sărbătoare, o oază de pelerinaj și rugăciune pentru credincioși iubitori de prăznuire.

Sfânta și dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită pe esplanada din fața bisericii Manastirii Jiana. După rugăciunea amvonului părintele protosinghel Augustin a binecuvântat prinoasele aduse de credincioși și a rostit rugăciunea specială care se citește la praznicul Schimbării la Față pentru binecuvântarea strugurilor.

Bucuria slujirii arhierești s-a datorat faptului că în această zi de mare sărbătoare părintele stareț al acestei mănăstiri, părintele protosinghel Augustin Dragomir a împlinit frumoasa vârstă de 55 de ani. Cu această ocazie Preasfințitul Părinte Nicodim i-a dăruit părintelui Augustin o carte de folos duhovnicesc ce ilustrează rugăciunea la Sfântul Evagrie Ponticul.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Nicodim a pus la inimile celor prezenți cuvânt de mângâiere și întărire în credința și nădejdea creștină: „Îl rog pe Dumnezeu să ne dăruiască rugăciune puternică, rugăciune cu lacrimi, tuturor să ne fie rugăciunea pe care o facem, pavăză împotriva întristării și a descurajării. Pentru dumneavoastră rugaciunea să fie o nădejde că nepoții și copiii dumneavoastră vor fi bine. Rugăciunea să ne aducă în inimă nădejde că Dumnezeu ne va scăpa și de această încercare prin care trece omenirea de pe fața întregului pământ.”

La final Preasfinția sa a mulțumit părintelui stareț Augustin pentru grija prin care această mănăstire a înflorit în cei opt ani de când este stareț aici.

De asemenea părintele Augustin a rostit câteva cuvinte spre folosul duhovnicesc al credincioșilor: „Mulțumesc Bunului Dumnezeu că mi-a dat misiunea să vin acasă, aici la Jiana mă simt acasă. Obștea duhovnicească a mănăstirii noastre n-a crescut prin călugări, dar a crescut prin credincioși, de aceea cu toată dragostea va spun că mă simt acasă și vă simt ca pe o familie. Sunt încântat că în acest colț de pustie a înflorit o floare numită Mănăstirea Jiana și în această mănăstire mulți credincioși vin să-și găsească liniștea sufletească. Mulțumesc Bunului Dumnezeu că acest cuvânt de mângâiere este mai bun decât toate pastilele din lume. Să luăm aceste pastile ale lui Dumnezeu: Sfânta Împărtășanie, anafură, aghiasmă, rugăciunea, curajul, nădejdea, bucuria, pacea. Trebuie să trăim cu nădejde pentru că Sfânta Scriptură ne spune: dreptul de va cădea de șapte ori pe zi, să se scoale că se va mântui. Deci ce înseamnă dreptatea după Sfânta Scriptură? Înseamnă să te ridici. Atât de frumos spune Sfântul Isaia Pustnicul că de câte ori îți aduci aminte de Dumnezeu să te rogi ca El să te păzească atunci când tu uiți de el. Astăzi s-a înălțat de aici rugăciunea ca tămâia la ceruri pentru liniștirea noastră, pentru mângâiera noastră și rog pe Bunul Dumnezeu să trimită în spitale la cei care sunt acolo bolnavi, și sunt sărmanii de ei înfricoșați, că nu se știu zilele omului pe pământ, să le trimită o mângâiere de aici de la noi, o rază de bucurie, să le trimită putere și sănătate și noi, care suntem sănătoși, să nu uităm că Dumnezeu n-a lăsat niciodată acest popor.

Publicat în Știri religioase


mbl live


mbl youtube