Imprimă această pagină
Marți, 13 Februarie 2018 09:24

13 februarie – Ziua mondială a radioului

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ziua mondială a radioului este serbată în data de 13 februarie și marchează prima emisie a postului de radio al Naţiunilor Unite, în 1946, informează Agerpres.

Radioul rămâne, în continuare, modalitatea de informare care ajunge la cea mai largă audienţă la nivel mondial şi în cel mai scurt timp posibil. Este recunoscut ca un puternic instrument de comunicare ce presupune costuri scăzute și este special adaptat pentru a ajunge la comunităţile îndepărtate şi la persoanele defavorizate.

Obiectivele acestei zile sunt orientate spre conştientizarea marelui public şi a mass-media asupra importanţei radioului. Mesajele UNESCO subliniază, în acest sens, necesitatea libertăţii de exprimare şi asigurarea protecţiei jurnaliştilor în situaţiile dificile şi extreme.

În România, în ianuarie 1928, s-a născut Societatea de Difuziune Radiotelefonică. Primele emisiuni de radio au avut loc pe 1 noiembrie 1928, dată la care se inaugura Postul Naţional de Radio din România, potrivit srr.ro, citat de Agerpres. „Alo, Alo aici Radio Bucureşti, România” au fost primele cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună în care Radioul românesc era definit „Un suflet nou”.
Primul post de radio ortodox înfiinţat în ţara noastră este Radio Trinitas care a luat ființă în 1996, la iniţiativa Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Prima transmisiune a avut loc în urmă cu 20 ani, în 17 aprilie 1998, când a fost transmisă în direct slujba Deniei Prohodului Domnului de la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Din 27 octombrie 2007, Radio Trinitas a devenit parte componentă a Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române și emite la nivel național pe 52 frecvenţe terestre, acoperind peste 85% din teritoriul României, la care se adaugă o frecvenţă via satelit pentru Europa: Satelit EUTELSAT W2.


„Radioul şi sporturile” este tema din acest an propusă de UNESCO.

Foto credit: Shutterstock

 

Citit 5418 ori