Miercuri, 24 Ianuarie 2018 00:34

Tradițiile Bobotezei în districtul Borski

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vineri, 19 ianuarie a.c., echipa de fimare din cadrul proiectului RORS-26 Inheritances at the Danube Cross-border s-a deplasat în Serbia pentru filmarea tradițiilor prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului pe stil vechi, unul dintre marile Praznice Împărăteşti ale Mântuitorului.

Echipa s-a deplasat în localitatea Rtkovo, în apropiere de Kladovo, unde manifestările prilejuite de sărbătoarea Botezului Domnului au început la miezul nopții, cu un foc aprins în centrul localității, în apropierea bisericii. Sfânta Liturghie a fost celebrată la miezul nopții, după care localnicii, însoțiți de preoți, s-au deplasat pe malul Dunării. O cruce a fost aruncată în apă, conform tradiției, iar temerarul care a prins-o a fost premiat de municipalitate. Cu toții s-au întors în curtea bisericii, unde a fost sfințită Aghiasma Mare. A urmat o agapă la care au participat toți localnicii prezenți în curtea bisericii.

În Kladovo ceremonia de marcare a sărbătorii Botezului Domnului a avut loc vineri, 19 ianuarie, pe malul Dunării. Procesiunea s-a desfășurat începând cu ora  11,30, ora locală, din fața bisericii Sf. Gheorghe spre Dunăre. La ora 12,00 înotătorii curajoși au sărit în Dunăre pentru a prinde Sfânta Cruce. Ediția de anul acesta a fost câștigată de o femeie - Svetlana Vuković.

Proiectul RORS-26 Inheritances at the Danube Cross-border este implementat prin Programul INTERREG-IPA de Cooperare Transfrontalieră RomâniaSerbia, program finanțat de Uniunea Europeană prin Instrumentul de Asistenţă pentru Preaderare (IPA II) şi cofinanţat de statele partenere în program, derulat în parteneriat cu Primăria Kladovo (Districtul Borski, Serbia), Primăria Broșteni (județul Mehedinți, România) și Asociația „Fiii Lupșei”  (județul Mehedinți, România).

Elena Cercega – Responsabil PR

Citit 5318 ori

Cele mai citite articole

radiolumina logo

construimcatedrala.ro

 
« Martie 2024 »
Lun Marţi Mie Joi Vin Sâm Dum
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


patriarhia link

 
basilica link

 
radiotrinitas link

 
trinitastv link

ziarullumina link

adreseweb link

 


mbl live


mbl video


mbl youtube