Vineri, 13 Aprilie 2018 17:12

Preasfințitul Părinte Nicodim a slujit la Sfânta Mănăstire Gura Motrului

Publicat de
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

În vinerea din Săptămâna Luminata, când Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Izvorul Tămăduirii, Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea mehedinţeană Gura Motrului, care și-a serbat hramul. Sute de pelerini au trecut pragul Mănăstirii Gura Motrului vineri, 13 aprilie, pentru a participa la Sfânta Liturghie, săvârşită de PS Nicodim, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.

În cuvântul de învăţătură, rostit la finalul slujbei, arhiereul mehedinţean a comentat pericopa evanghelică din această zi și le-a transmis tuturor celor prezenți arhierești binecuvântări și spor în rugăciune. Înainte de a începe Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, părintele Stareț împreună cu un sobor de preoți a sfințit agheasma mică, pentru credincioșii care au dorit să ia și să o folosească în gospodărie.

Conform tradiţiei, Mănăstirea Gura Motrului a fost întemeiată de Sfântul Nicodim, la sfârşitul secolului XIV. Cuviosul a ridicat aici un schit de lemn, constând într-o mică biserică şi câteva chilii, împrejmuite cu viţă-de-vie. Mai târziu, la 13 ianuarie 1519, după unele documente, logofătul Harvat a ridicat aici o biserică mai mare şi a înzestrat mănăstirea cu numeroase moşii, înscriindu-se astfel pe lista ctitorilor. Între anii 1642 şi 1643, domnitorul Matei Basarab a refăcut mănăstirea din temelie.

De Mănăstirea Gura Motrului se leagă şi numele marelui arhimandrit Eufrosin Poteca, stareţul cinstitului aşezământ. În timpul egumenatului său, mănăstirea a devenit un adevărat centru cultural al judeţului Mehedinţi. A reuşit să înfiinţeze mai multe şcoli în localităţile învecinate, care erau coordonate şi susţinute din fondurile Bisericii.

Datorită lui au plecat să înveţe mai departe nume mari ale culturii româneşti, precum Radu Popescu, tatăl filosofului C. Rădulescu-Motru, şi Costache Ionescu. În prezent, sfântul aşezământ numără trei vieţuitori şi este condus de preacuviosul părinte protosinghel Iacob Rusu.

 

 Foto-reporter: Aurel-Marian-Augustin Gherghinescu

Citit 6405 ori Ultima modificare Vineri, 13 Aprilie 2018 17:51


mbl live


mbl youtube